Djuren har också vårkänslor

Har du känt dig glad och lite extra pigg den senaste tiden? Då kanske du har vårkänslor. Men det är ingenting mot hur djuren känner sig. De blir som galna under några vilda vårveckor!

Foto: Scanpix

Uppsala2009-05-03 00:00
Fågeldisko
Efter en lång, mörk vinter exploderar naturen när våren kommer med ljus och värme. Löven på träden slår ut, gräset blir grönt - och överallt hörs galet glada fåglar kvittra. Allra galnast blir tranorna!
När våren kommer samlas många tranor vid Hornborgasjön i Västergötland. Många människor åker dit för att se världens läckraste fågeldisko, den så kallade trandansen. Det kan börja med att ett enda par sätter igång och dansar för att impa på varandra. De bugar, snurrar och gör små luftsprång.
Efter ett tag ansluter allt fler tranor till dansen och det kan leda till att tusentals fåglar tar en svängom samtidigt - och då svänger det rejält.

Grodkonsert
Om du gillar konserter bättre än dans är tranor inte din grej. Deras läte är skorrande och falskt. För dig är det bättre att ta dig till ett kärr eller en damm och lyssna på vårens hetaste djurkonsert: grodkväk.
Ljumma vårkvällar kan grodorna vara så spelsugna att deras kväkande hörs på flera kilometers avstånd. Lätet är hangrodornas sätt att berätta för honorna var de finns.
I Sverige finns världens tuffaste groda - eller åtminstone den groda som är bäst på att stå ut med kyla. Den kallas vanlig groda och kan börja para sig medan isen fortfarande ligger kvar vid sjökanten. I södra Sverige börjar parningen ofta så tidigt som i slutet av mars. Längst upp i norr kan det dröja till juni.
De bästa grodkonserterna brukar klockgrodor och lövgrodor bjuda på. Tyvärr finns de bara i delar av Skåne - och ingen av dem gör några Sverige-turnéer.

Paddorna parar ihjäl sig
När paddor parar sig blir hanarna så ivriga att de emellanåt klänger flera stycken på en och samma hona. Det händer att de stackars honorna dör av det.

Rådjuren får "kids"...
Många däggdjur får barn under våren. Rågetter (rådjurshonor) föder sina kid i maj eller juni. Parningen sker redan på sommaren året innan, men fostren utvecklas väldigt sakta. Att ungarna föds på våren beror på att det finns mycket att äta då. Om de föddes på vintern skulle de svälta ihjäl.

Björnarna äter allt
Björnhonan föder sina ungar i idet, mitt i smällkalla vintern. En nyfödd björnunge väger bara drygt tre hekto, mindre än ett smörpaket.
Björnungarna diar i idet. Först nu när våren är här kommer de ut. Nu väntar en lång frossarfest: bär, växter, myror och en och annan köttbit. Till hösten har ungarna mångdubblat sin vikt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!