Huvudet hänger och öronen är lätt dragna bakåt på den lilla Shetlandsponnyn Nellie som står hemma i sitt stall utanför Skyttorp. Hon har feber och blir för tillfället undersökt av veterinären Jenny Hedenby från universitetsdjursjukhusets ambulatoriska klinik.
– Just nu är huvudmisstanken att det rör sig om en tarmslemhinneinflammation, men vi ska jobba vidare med henne för att utesluta andra saker, säger Jenny Hedenby.
Universitetsdjursjukhusets ambulatoriska klinik bildades år 1976. Syftet har alltid varit att klinikens veterinärer ska besöka gårdar och stall för såväl akuta sjukdomsfall som planerade besök. I nuläget jobbar åtta veterinärer där. Bland annat chefsveterinären Arne Persson som har varit med så gott som från starten.
– Den största förändringen som skett under de här åren är att förr fanns det många fler gårdar med nötkreatur som vi besökte. Det fanns också många grisgårdar som vi åkte ut till. Nu finns det nästan inga kvar, säger han.
En patientgrupp som dock ökar stadigt är hästar. Uppskattningsvis finns det 5 000 i Uppsala och Knivsta kommun där kliniken jobbar.
Veterinären Anders Odhelius har flera hästbesök inplanerade denna dag och packar ambulansen full med utrustning. Men några blåljus slår han inte på.
– Vi har faktiskt inga. Vid fölning kan några minuter göra skillnad på liv och död, och då är det viktigt att komma ut fort. Men annars är det aldrig att vi behöver skynda oss som med "människoambulansen", så namnet är lite missvisande, säger han och skrattar.