Djupa motsättningar inom kommunal enhet - Skyddsombud vågar inte uttala sig
En djupgående konflikt skakar enheten Saruk vid Uppsala kommun. Bland annat anklagas chefer för toppstyrning.Skyddsombudet vågar inte berätta i UNT om vad som pågår inom Saruk av rädsla för repressalier.Den psykosociala arbetsmiljön vid Saruk i Uppsala kommun är så dålig att skyddsombudet inte törs uttala sig av rädsla för repressalier. I veckan kommer en rapport om Saruk från Kommunhälsan.
Motsättningarna inom enheten har med tiden eskalerat till att bli ett av de mest omfattande bråken i kommunen.
René Keusch, huvudskyddsombud vid Saruk, vill ogärna intervjuas av UNT.
— Jag har sett hur det gått för andra som påvisat fel och brister. Det är stor risk att även jag blir omplacerad om jag säger hur det är inom Saruk.
Det är det enda citat som René Keusch godkänner för publicering.
Obehagliga samtal med cheferna
Andra på Saruk berättar att den som framför kritik kallas in på obehagliga samtal med cheferna och den psykosociala arbetsmiljön beskrivs som mycket dålig.
Arbetshandledaren Kent Söderberg är en av få anställda som vittnat om förhållandena vid Saruk. I en insändare i UNT i fjol skriver han om kränkningar från chef och att flera blivit utsatta "...men tyvärr så törs, vill, kan eller vågar man inte berätta detta offentligt."
— Insändaren i UNT är en av de saker som min chef tagit upp i samtal med mig, uppger Kent Söderberg.
Michael Walldén vid fackförbundet Sktf säger att både chefer och underlydande kan ha del i det som pågår men framhåller att det är en ledningsfråga att ta itu med problemen.
Marie Siberg, chef för Saruk, vill inte ge några kommentarer.
— Jag avvaktar den rapport som Kommunhälsan kommer med i nästa vecka.
Fotnot: Saruk står för Samordnad arbetsrehabilitering i Uppsala kommun.
FAKTA
Kommunens personal och andra offentligt anställda har större yttrandefrihet än de som arbetar i privat sektor.
— Den grundlagsfästa yttrandefriheten för offentliganställda innebär att en enskild inte får utsättas för repressalier från arbetsgivaren om han eller hon uttryckt en åsikt i en fråga.
Det säger Christer Sjöstedt, byråchef vid Justitieombudsmannen, JO.
— Om en offentligt anställd till exempel skriver insändare eller går med plakat får chefen inte kalla in honom eller henne för en åthutning.
Så gott som varje försök från arbetsgivarens sida att styra eller begränsa de anställdas yttrandefrihet har av JO ansetts vara olagligt.
Anställda inom kommun, landsting etc omfattas av meddelarfriheten, det vill säga att de fritt får lämna information till journalister. Det är i allmänhet förbjudet för myndigheter att efterforska journalisters källor
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!