Diskussioner om rovdjur i Uppsala

Ansvaret för förvaltningen av speciellt varg och järv får inte flyttas ned på regional nivå. Länsstyrelserna förmår inte att stå emot lokala högröstade minoriteter. Det anser Svenska rovdjursföreningen som höll årsmöte i Uppsala i lördags.

Mats Hansson, ordförande för Svenska rovdjursföreningen.

Mats Hansson, ordförande för Svenska rovdjursföreningen.

Foto: Hans E Ericsson

Uppsala2008-04-05 19:57
Debatten om de svenska rovdjuren intensifieras när de återtar gamla revir. Numera finns de på platser i landet där de inte funnits på åtskilliga år.
Det ställer till bekymmer.

För trots att en majoritet av svenska folket, enligt undersökningar, accepterar rovdjurens utbredning finns två läger som har svårt att enas i den här frågan.
Mellan jägarna och deras organisationer och medlemmarna i Sveriges rovdjursförening är samtalstonen emellanåt hård och i vissa fall onyanserad.
- Vår viktigaste uppgift just nu är att skriva ett remissvar till den statliga rovdjursutredningen, säger som höll årsmöte i Uppsala på lördagen.

Ensamutredaren och centerpartisten Åke Pettersson lade i slutet av förra året fram sin utredning om de stora rovdjuren och deras förvaltning i Sverige.
Utredningen föreslår bland annat att förvaltningen av rovdjuren ska föras ned från nationell till regional nivå, det vill säga till länsstyrelserna. Syftet sägs bland annat vara att öka den folkliga förankringen.
Det blir alltså länsstyrelserna som ska förvalta rovdjursstammen, arbeta med förebyggande insatser, licenstilldelning och skyddsjakt.

Det här gillas inte av Svenska rovdjursföreningen. Man anser att fokus flyttas från bevarande - till jakt.
- Det är allvarligt, det finns ett massivt stöd för den rovdjurspolitik som hittills förts i landet. Varg och järv är starkt hotade djur. Ansvaret för dem kan inte läggas regionalt, det krävs en statlig styrning, säger Mats Hansson.
Länsstyrelserna anses inte ha kraft nog att stå emot högröstade lokala opinioner.

Mats Hansson befarar att den verkliga dödsstöten mot vargstammen kan komma om länsstyrelserna, och inte Naturvårdsverket, får besluta om all jakt på varg.
Han anser att situationen för vargen i Sverige är mycket allvarlig. Vargstammen är starkt inavlad och i akut behov av friska gener utifrån. All jakt på varg i den lilla populationen anses förvärra de genetiska problemen och äventyra stammens utsikter att överleva.
Enligt utredningen föreslås en begränsning till 200 vargar i landet.
- Det sista vargstammen behöver idag är någon form av begränsad jakt som innebär att hela tillväxten skjuts bort, säger Mats Hansson.
Fotnot: I dag finns ca 180 vargar, 400 järvar, 1500 lodjur och ca 1600-1800 björnar i Sverige.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om