När UNT gör ett svep bland Uppsalasalongers hemsidor hittar vi åtminstone fem som har olika prissättning för män och kvinnor.
Särbehandling på grund av kön strider mot diskrimineringslagen som trädde i kraft 2009. Innan det fanns liknande diskrimineringsförbud.
På Din Salong är priset för damer 25 procent högre än priset för herrar.
– Det är kort hår på killar och tjejer har långt hår. Det är mycket mer jobb att klippa långt hår, säger salongschefen Alaa El Diem när UNT ringer upp.
Men det finns undantag. Om en kille med långt hår eller en tjej med kort hår kommer in så får de betala det motsatta könets pris.
Vore det inte lättare om det bara hette "kort hår" och "långt hår"?
– Jo, vi har funderat rätt mycket på att ändra skylten så att det står långt hår och kort hår. Men vi har haft för mycket att göra just nu.
På Salong Amadeus säger Johan Gestblom att det här är det bästa sättet att ha en konsekvent prissättning.
– När de här frågorna dyker upp brukar jag dra en parallell. Skulle det kosta lika mycket att dra in elen i ett 120 kvadratmeter stort hus som i ett hus som är 200 kvadratmeter? Här är det någon politiker som har sagt att man inte får göra skillnad, när det faktiskt är en skillnad. Dels så tar det ofta längre tid att klippa en tjej, dels använder vi ofta mer stylingprodukter till tjejers hår.
Diskrimineringsombudsmannen säger att prissättningen inte får utgå från kön. Är det inget ni vägt in?
– Jo, absolut. Jag har funderat på varför det ska vara en prisskillnad egentligen. Men olika klippningar tar olika lång tid och det återspeglas i priset.
Det är okej att sätta priset utifrån från faktorer som arbetsinsats och tidsåtgång. Men prissättningen får utgå från kön, enligt diskrimineringslagen.
– Vi kan ju se att det finns ett problem, och det gäller tjänster generellt där män och kvinnor ibland behandlas olika. Det kan vara till exempel inträde på krogen och olika klädkrav för kvinnor och män, eller evenemang som bara riktar sig till det ena könet, säger Maria Stensson på DO.
Hon säger myndigheten inte gör så mycket med anmälningar i de här frågorna för tillfället. Men DO kan också jobba på andra sätt. I höstas fördes till exempel en dialog med Frisörförbundet där de fick information om diskrimineringsförbudet som de nu kan förmedla till sina medlemmar
– På ett strukturellt plan är det problematiskt eftersom det utgår från stereotypa föreställningar om män och kvinnor, säger Maria Stensson.