Diskriminerade romer får skadestånd av Flustret
Restaurang Flustret i Uppsala betalar 30 000 i skadestånd till två romska kvinnor som i augusti förra året inte fick komma in på restaurangen. -Det här leder förhoppningsvis till att romer behandlas bättre i framtiden säger en av dem, Sari Svart.
Sari Svart hoppas att förlikningen med Flustret leder till att färre människor diskrimineras.
Foto: Erik Leijonhufvud
- Jag tycker att det är en liten summa, säger Seija Nyman på telefon på väg till Tallinn.
- Men beloppets storlek är inte viktigast, det är att vi inte får bli behandlade som djur, säger Sari Svart när UNT träffar henne i Stenhagen.
Det var för drygt ett år sedan som väninnorna med respektive stämt träff med vänner på Flustret.
- Våra svenska kompisar blev chockade när de fick höra att vi inte fick komma in. Vakterna hävdade att de hade laglig rätt att stoppa oss på grund av våra kläder, säger Sari Svart.
Försökte prata
Hon berättar att de försökte prata med vakterna, bland annat frågade kvinnorna efter krogägarens namn.
- Linus, svarade de. När vi bad om efternamnet blev den ena vakten mycket aggressiv och frågade om "det var så djävla svårt att slå i telefonkatalogen". Och helt lätt är det ju inte om inte efternamnet är känt.
När vi sitter vid köksbordet är Sari Svart undrande över det som hände.
- Vi har skyldigheter, men också rättigheter. En sådan måste vara att få gå ut på restaurang i kläder som vi jämför med jeans. Det som hände oss känns kränkande.
Magnus Björkegren, delägare i Flustret, hänvisar till "luddiga" inträdesregler som förklaring till det inträffade. Nu har ledning och personal kommit överens om "rakare linjer". Mer i detalj vill han inte redogöra för hur reglerna förändrats.
- Det är internt, säger Magnus Björkegren som tycker att det är bra att parterna nått en förlikning och kan gå vidare.
Att bli nobbad på grund av traditionell klädedräkt, det kommer inte att inträffa igen?
- Nej du, säger Magnus Björkegren.
Två vakter åtalades
Efter händelsen blev två ordningsvakter åtalade för olaga diskriminering. De sade i förhören att "damerna har inte blivit avvisade på grund av att de är romer. De har blivit avvisade eftersom vi anser att de dräkter de bar helt enkelt inte passade in på stället på kvällen. Det finns absolut ingen annan anledning". En av vakterna menade också att det kunde finnas andra gäster som skulle reta sig på kläderna.
Men männens förklaringar höll alltså inte. "Att inte bli insläppt på en restaurang för att man bär traditionell klädedräkt är ett tydligt fall av diskriminering i en vardagssituation. Sådant kan inte accepteras", skriver DO Katri Linna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!