Disken en vanlig surdeg på jobbet
Köket på arbetsplatsen kan vara ett ställe där bakterier och konflikter gror. Ofta är minerna lika sura som disktrasan när städningen kommer på tal. Men konflikterna kan lösas. Med hårda regler eller genom att fika oftare.
Malena Ranch, Casper Wahlund, Elisasbet Forssell, Rose-Marie Karpee och Herman Lundgren på Uppsala Studentkår. På fredagarna är det alltid någon som fixar fika, efter ett bestämt schema.
Foto: Oscar Segerström
- Konflikter av den här typen på arbetsplatser är väldigt vanliga och det skapar mycket irritation när den som lovat köpa kaffe inte gjort det eller när några inte ställer sina koppar i diskmaskinen, säger Björn Lindell, beteendevetare och författare.
Han säger att det allra viktigaste för att hålla en god stämning kring städningen av de gemensamma utrymmena är att man har klara regler för hur det ska göras.
- Att skriva scheman kan vara en lösning. Men då måste man se till att man håller sig till de strukturer man kommit överens om.
Björn Lindell säger också att det kan finnas djupare konflikter på en arbetsplats som kommer till uttryck som osämja i fikarummet.
- Kanske vill man inte diska sin kopp samtidigt som någon man haft ett gräl med ett år tidigare, och då ställer man koppen på bänken och går.
Björn Lindell tror att meningsskiljaktigheterna om städning minskat något de senaste åren i och med att många arbetsplatser har en kaffemaskin som ett företag sköter.
Magdalena Ribbing, som är författare och folkvettsexpert, poängterar att det är viktigt att man förstår att man är en del av ett kollektiv när man är på sin arbetsplats.
- Det kan kännas trist att behöva säga ifrån eller sätta upp lappar på kylskåpet men man måste ta hänsyn till andra och förhålla sig respektfullt mot omgivningen. Det är viktigt att chefen föregår med gott exempel. Om chefen tar sin kopp och diskar den så gör nog andra det också, säger Magdalena Ribbing som ser tydliga skillnader mellan generationerna.
- De som är födda på 80-talet har inte samma känsla för att hålla ordning. De är vana vid engångsförpackningar, och många har vuxit upp med dubbelarbetande föräldrar som hellre plockat upp efter sina barn än att ta en konflikt.
På Uppsala studentkår sitter i dag elva medarbetare runt fikabordet. De tillhör olika generationer. Några är fast anställda och några är förtroendevalda och jobbar på kåren under ett år. På fredagar är det alltid någon som fixar fika, efter ett schema på väggen.
- Och det är helt okej att inte baka själv, man får köpa färdigt, säger Elisabet Forssell.
På väggen finns också en lista på vem som den här veckan står för "okynnesbrödet" som alla får äta av. Det är bara det egna samvetet som kontrollerar om man verkligen är med och bidrar en annan gång. Över lag råder en god köksstämning på kåren. Men visst pyr irritationen lite ibland. Kopparna försvinner från köket och Olle, vaktmästaren, går då och då en rond för att plocka.
- Fast det är ju egentligen inte hans jobb, säger Rose-Marie Karpee.
Och ibland försvinner mat som någon köpt in till ett speciellt möte. Det gäller att märka det man vill ha kvar i kylskåpet.
Skillnaderna mellan generationerna som Magdalena Ribbing talar om, kan Casper Wahlund känna igen. Själv är han född på 50-talet.
- 80-talisterna är en aning mer bortskämda. Vi lärde oss att städa när vi växte upp.
Hans tes blir genast ansatt av de andra.
- Man kan inte generalisera sådär. Många av oss är mjölksocialister. Ja, alltså vi tar av varandras mjölk, säger Pär Löwdin som född på 40-talet.
Man dricker ofta och gärna kaffe tillsammans, och kanske just därför är konflikterna sällsynta.
- Det är viktigt att fika ihop. Det skapar en god stämning, säger Klas-Herman Lundgren, ordföranden.
Både Magdalena Ribbing och Björn Lindell säger att visst kan det vara så att kvinnor lättare tar på sig ansvaret för städningen på en arbetsplats.
På Börjetulls bil är det förmiddagsfika. Gunilla Forsgren har fyra manliga jobbarkompisar.
- Det är oftast jag som plockar undan här, säger hon.
Men hon får genast mothugg från sin man.
- Nej, det brukar vara jag som städar, säger Benny Forsgren.
På verkstaden har de ett litet fikarum och det är viktigt att alla hjälps åt.
-Det är ytterst sällan som vi inte kommer överens om städningen. Är det är grisigt och slaskigt fungerar det ju inte för någon. Att hålla ordning bygger på sunt förnuft och egen trivsel, säger Benny Forsgren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!