Digitala problem för Carolina Rediviva

Kopieringsskydd och upphovsrätt ställer till stora problem för för de svenska biblioteken, inte minst Carolina Rediviva i Uppsala. Svensk lagstiftning har inte hängt med i den digitala utvecklingen.

Uppsala2006-11-19 01:03
Om en forskare beställer en kopia av en artikel i någon vetenskaplig tidskrift, scannas artikeln in elektroniskt. Men sedan måste texten skrivas ut på papper innan den får lämnas över till forskaren eller skickas med vanlig post. Att sända över kopian elektroniskt, med e-post, skulle nämligen vara ett brott mot upphovsrättslagen.
- Att vi måste gå omvägen över papperskopior känns väldigt otidsenligt och besvärligt, säger överbibliotekarie Ulf Göranson på Carolina Rediviva i Uppsala.

Ser ingen lösning
På läromedelssidan har biblioteken slutit avtal med representanter för upphovsrättsinnehavarna, i det fallet en kartell av författare till läroböcker. Biblioteken betalar en viss avgift per år och kan sedan framställa digitala kopior till undervisningen.
- Vi hade hoppats att KB (Kungliga biblioteket i Stockholm) skulle ta initiativet till en liknande lösning på det här området också, men tyvärr har inget hänt. Jag ser ingen lösning inom den närmaste framtid. Vi ser ut att få fortsätta den här omoderna vägen över papperskopior, säger Ulf Göranson.
Problemet uppstår bara när någon vill ha kopior ur tryckta böcker eller tidskrifter som Universitetsbiblioteket abonnerar på. Doktorsavhandlingarna är redan fritt tillgängliga i digital form och kan laddas ned från. universitetens hemsidor.

Sverige på efterkälken
Ända sedan 1600-talet kräver den så kallade pliktlagen att ett exemplar av allt svenskt tryck ska levereras in till Kungliga biblioteket. Men den svenska pliktlagen gäller inte för böcker och tidskrifter som enbart publiceras digitalt, och de blir allt fler.
- Andra länder i Europa har infört en digital pliktlag också, men inte Sverige. Vi har hamnat på efterkälken här också, konstaterar Ulf Göranson.
- Vi kör en "skördemaskin" över svenska webbsidor fyra gånger om året. Men det vi då kan samla in ger inte alls samma fullständiga bild som pliktexemplar av vanligt tryck.
Och även om lagen skulle ändras så att också Sverige får ett digitalt leveranskrav, så är alla problem inte ur världen.
- En komplikation är var sådana samlingar av digitalt tryck skulle förvaras eftersom de inte är fritt tillgängliga för alla. Blir det kanske en dator på KB i Stockholm som allmänheten får vända sig till?
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om