Digitala pärlplattor framtiden för Uppsalaföretag

Plastpärlan Nabbi fyller 40 år i år. Och tar steget in i den digitala världen. Photopearls kan bli lyftet för Uppsalaföretaget Munkplast.— I stället för 4—10 år har vi nu målgruppen 4—99 år, säger vd Peter Stambeck.

Peter Stambeck ser en internatinell framtiden för pärlplattor med digital hjälp. Fabriken i Uppsala kan byggas ut, säger han.

Peter Stambeck ser en internatinell framtiden för pärlplattor med digital hjälp. Fabriken i Uppsala kan byggas ut, säger han.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2005-12-24 00:00
Med hjälp av endast 30 olika färger på pärlorna växer bilderna fram, på fotbollsspelaren Fredrik Ljungberg eller förre finansministern Kjell-Olof Feldt.
— Programmet bestämmer vilken färg det ska vara. Det finns en tonvikt på jordens olika hudfärger i urvalet, säger Peter Stambeck.
Idén till Photopearls fick man när studenten Björn Crona, som också varit anställd på företaget, gjorde Elvis Presley med hjälp av plastpärlor som sitt examensarbete. Dataprogrammet med mönsternumrering säljs nu tillsammans med pärlor och plattor och har redan efter några månader blivit en stor framgång.

Cup för skolbarn
Munkplast firar Nabbipärlan rejält i år, med Nabbi Cup för skolbarn, tävlingar och utställningar. En stor tomte vid en leksaksbutik i Uppsala visade sig ha 44 595 pärlor, de som gissade närmast vann pris.
— Tomtens ska nu auktioneras ut och hela behållningen går till Hjärnfonden, säger Peter Stambeck.
Samarbetet med Hjärnfonden (ordförande är den med pärlor avbildade Kjell-Olof Feldt) kommer att intensifieras framöver. Att jobba med pärlor efter en hjärnskada är ett bra sätt att rehabiliteras då man tränar motorik, kooordination och fokusering, anser Hjärnfonden.
Knappt 45 000 pärlor är ingenting för ett företag som årligen tillverkar 7,5 miljarder av de små plastcylindrarna. Och produktionen i Uppsala kan byggas ut, säger Peter Stambeck.
— Vi kan öka kapaciteten på den nuvarande anläggning och så har vi option på marken ut till väg 272.

Såg mörkt ut
För bara tre år sedan var läget annorlunda. När Ikea bytte ut sina pärlor mot Asientillverkade såg det ganska mörkt ut för Munkplast.
— Det var väl mer en fråga om när detta skulle ske. Som jag ser fick vi år av goda inkomster och det är inte fy skam.
Räddningen då kom när en tysk kedja skulle ha 34 fullastade långtradare av en pärlprodukt.
— Vi jobbade stenhårt, allt skulle ske under två veckor.
Han fick personalen med sig då och han kommer säkert att få det igen. Den är hans största tillgång, säger han. Hans företagsfilosofi för Munkplast är att uppfinna och att producera.
En devis på väggen i hans kontor säger att "många bygger vindskydd när det blåser, men vissa sätter upp väderkvarnar".
— Den förädling vi gör gör vi i huset. Jag tror på mina medarbetare, säger Peter Stambeck.


UNT Fakta


Munkplast AB
Nabbipärlan har sitt ursprung i Skåne för 40 år sedan. Peter Stambeck och kollegan Per-Roland Ingvast köpte 1990 företaget i Munka Ljungby som då hade 70 procent av sin omsättning i bränslerör till bilar.
För tio år sedan flyttades företaget till Librobäck i Uppsala. Munkplast har nu 24 miljoner kronor i omsättning och 21 anställda. I produktsortimentet finns nabbipärlan med tillhörande platta och nu också dataprogram, Photopearls. Samt även bland annat rockringar och hopprep.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om