Digital-tv-övergången närmar sig

Om fyra veckor slocknar det analoga tv-nätet i länet och det börjar bli hög tid att ta reda på vad som gäller för den egna burken där hemma. På fredagen var SVT och Teracom på plats i Gränby Centrum för att informera förvirrade tv-tittare.

Berit Leierdahl och Jan Sandin från Årsta fick råd av Catarina Wilson från SVT.

Berit Leierdahl och Jan Sandin från Årsta fick råd av Catarina Wilson från SVT.

Foto: Peter Korpi

Uppsala2006-03-06 00:00
Den 3 april upphör den analoga tv-sändningen från sändarna i Uppsala, Västerås, Östhammar och Örebro - något som berör bland andra boende i hela Uppsala län och i Heby och Norrtälje kommuner. Ettor och nollor, digitalt och analogt, dekoder och boxar - det kan kännas som en ogenomträngbar teknikdjungel att komma fram till vad övergången till det digitala betyder.
— Om man inte är datorvan kanske man kan bli lite förskräckt över teknikpratet men många blir överraskade när de förstår hur enkelt det egentligen är att installera, säger Sven Bohlin som är digital-tvsamordnare på Sveriges Television (SVT).

Tät trafik till informatörer
När Sven Bohlin på fredagen tillsammans med andra representanter från SVT och statliga nätägaren Teracom stod i Gränby Centrum för att informera Uppsalaborna om den kommande övergången till digitala marksändningar var trafiken till informationsbordet tät och många förbipasserande stannade till för att byta några ord och räta ut några frågetecken.
— Man har fått information men liksom inte tagit till sig den utan skjutit det framför sig. Jag hade ingen aning om vad jag skulle tänka på. Men nu sa de att jag inte behövde någon box eftersom vi bor i bostadsrätt, säger Uppsalabon
Anna Carlsson som passade på att titta in i montern på väg från mataffären.

Många frågor
Behöver jag box, vilken box, hur gör man när man installerar, behövs boxar till alla TV-apparater, måste jag byta antenn och vilka kanaler kommer jag få in. Frågorna är många.
— Det finns en del missuppfattningar bland folk. Till exempel kommer många som har kabel-tv hemma fram och tror att de också behöver köpa box men det behöver de inte. En annan vanlig missuppfattning är att man måste köpa ett abonnemang för att ha digital-tv, säger Sven Bohlin.
Sven Bohlin från SVT och Sven-Erik Laingren, teknisk projektledare för digital-tv-övergången på Teracom, har varit med på informationsdriver i landet ända sedan det började förberedas för den första nedsläckningen på Gotland. Sedan starten tycker de att människor har blivit alltmer positivt inställda till övergången.
— Från början var det många som ifrågasatte övergången och mest tyckte att det var ett elände. Nu är det inte så längre, säger Sven Bohlin.
— Ju närmare man kommer nedsläckningen desto mer handlar frågorna om praktiska saker. Hur man gör och varför, säger Sven-Erik Laingren.

Lite morr i leden
Fast visst morras det lite i leden. Inte så mycket över den digitala tekniken utan snarare över att övergången kostar konsumenten pengar när de måste köpa nya boxar.
— Det kostar bara en massa pengar och känns trassligt, konstaterar Berit Leierdahl från Årsta.
Samtidigt är Uppsalaborna vana vid den nya tekniken - även om alla inte är medvetna om det. Sändarstationen i Uppsala har haft digitalsändare sedan 1999 - tillsammans med sändaren i Nacka längst av alla i landet.
— Och det märks ju. Folk här är mera vana och frågorna handlar om fortsättningen snarare än introduktionen, säger Sven Bohlin.

FAKTA


Digitala år
1960-talet
Digitaltekniken, som har sina rötter i datortekniken, börjar spridas till fler teknikområden.
1994
I USA inleds digital-tv via satellit.
1996
En statlig utredning i Sverige föreslår att digitala marksändningar ska starta på försök.
1997
SVT startar sändningar av en digital satellitkanal över Europa.
Samma år introduceras i landet digital-tv via kabel.
1999
Digitala sändningar startas på ett antal orter, bland andra Uppsala.
2001
En ny statlig utredning, digital-tv-kommittén, föreslår en permanentning av marksänd digital-tv.
2003
Riksdagen beslutar att det analoga tv-nätet ska stängas år 2008.
2005, 19 september
Gotland och Fårö är först ut att gå över till digital-tv.
I oktober släcks Gävlesändaren - något som berör delar av Heby och Tierps kommuner.
2006, 3 april
De analoga sändningarna slocknar i stora delar av UNT:s spridningsområde: Enköping, Knivsta, Tierp, Uppsala och Östhammar samt i Norrtälje och Heby kommuner.
2007, 12 mars
Sändarstationen i Stockholm går över till digitala sändningar - något som berör bland andra Håbo och Sigtuna kommuner.
(Källor: Nationalencyklopedin och Digital-tv-kommissionens hemsida).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om