Dietistutbildning i Uppsala får beröm

Högskoleverket har granskat landets utbildningar i kost och näringslära. Uppsala universitet hör till de fyra orter som får särskilt bra betyg, trots interna motsättningar på institutionen.

Uppsala2005-02-08 00:00
Den intensiva samhällsdebatten om mat och hälsa har gjort att kostområdet är populärt. Det gäller särskilt dietistutbildningen som har 16 sökande per plats.
Institutionen för hushållsvetenskap i Uppsala lovordas för praktiska och fina undervisningskök, kompetenta lärare samt engagerade studenter med goda förkunskaper. Minus sätter granskarna för ett litet och obemannat bibliotek, få datorer och trånga arbetsrum.

Pressad ekonomi
Granskarna anser att utbildningen håller god kvalitet, trots att förutsättningarna egentligen är mindre bra. Ekonomiska svårigheter sammanfaller med interna motsättningar om verksamhetens framtida inriktning. På senare tid har de interna slitningarna ökat på institutionen mellan textil- och måltidsforskningen. I en pressad ekonomisk situation, där den textila grundutbildningen haft svårt att locka studenter, har kost- och dietutbildningarna fått kompensera textilsidan men själv prestera studenter.
Att institutionen är uppdelad på två adresser i Uppsala försvårar dialogen. Högskoleverkets granskare uppmanar berörda parter att snarast försöka lösa konflikten.
Enligt granskarna verkar konflikten inte ha gått ut över studenterna. Däremot har lärarnas arbetsmiljö drabbats. Granskarna anmärker bland annat på att de alltför fåtaliga doktoranderna får undervisa alldeles för mycket under perioder då det blir ont om lärare.
I övrigt noterar verket att student-, doktorand- och lärargrupperna i Uppsala är extremt kvinnodominerade, trots alla försök att få en jämnare könsfördelning.
Den populära utbildningen i måltidskunskap på Restauranghögskolan i Grythyttan får kritik för att den saknar vetenskapligt djup.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om