Dietisternas krav: Skollunch till alla

I våras fick Uppsalas gymnasieelever ingen skollunch. Nu måste kommunen se till att alla får lunch även när de pluggar hemifrån, menar dietisterna och tonårsföräldrarna Jenny Stålhammar och Hanna Edin.

Skollunchen det enda lagade mål mat en del elever äter, påpekar dietisterna Hanna Edin och Jenny Stålhammar som legat på såväl kommunens tjänstemän som politiker i frågan.  ”Får man inte i sig tillräckligt med energi orkar man inte med skolarbetet och kan också bli nedstämd”, säger Jenny Stålhammar.

Skollunchen det enda lagade mål mat en del elever äter, påpekar dietisterna Hanna Edin och Jenny Stålhammar som legat på såväl kommunens tjänstemän som politiker i frågan. ”Får man inte i sig tillräckligt med energi orkar man inte med skolarbetet och kan också bli nedstämd”, säger Jenny Stålhammar.

Foto: Elin Sandow

Uppsala2020-08-24 07:00

Strax före höstens skolstart meddelades att det blir fortsatt distansundervisning för många av Uppsalas kommunala gymnasieelever. Tvåorna och treorna på Fyrisskolan, Katedralskolan, Celsiusskolan, Rosendalsgymnasiet och Lundellska skolan ska plugga hemma varannan vecka.

Under distansundervisningen i våras erbjöd kommunen ingen generell skollunch till eleverna. Och än vet ingen hur det blir i höst.

Detta upprör Jenny Stålhammar och Hanna Edin, dietister på Akademiska sjukhuset och själva tonårsföräldrar.

– Att kommunen i mars inte hade någon färdig lunchlösning kan jag förstå. Men att man sedan lät terminen fortsätta utan någon plan, och att man fortfarande inte vet hur man ska göra är riktigt dåligt, säger Hanna Edin.

– Kommunen har negligerat den här frågan, trots att lunchen är så viktig för att ungdomar ska må bra och orka med skolarbetet. Det blir också en klassfråga: de som kan och har råd löser det, medan det blir svårt för de som inte har så mycket pengar eller kunskap i frågan, säger Jenny Stålhammar.

De påpekar att skollunchen för en del elever är dagens enda lagade mål. I sitt arbete på barnsjukhuset ser de att gymnasieungdomar som har svårt med maten nu varken får i sig frukost eller lunch när de är hemma.

Så vad lutar kommunen åt i frågan? Svaret dröjer ett tag till.

– Vi ska diskutera det här nästa vecka, säger Christine Johnson, chef för den kommunala gymnasieskolan i Uppsala.

Att det inte blev luncher i våras berodde på att kommunen inte ville att eleverna skulle åka in till skolorna i stan och hämta maten. Nu är läget delvis ett annat, konstaterar Christine Johnson.

– Förra terminen var i princip alla hemma på heltid. Nu blir lunchfrågan mer ojämlik eftersom distansundervisningen bara omfattar vissa elever. Samtidigt har vi ingen skyldighet enligt lag att servera lunch i gymnasiet. Frågan är också hur vi skulle dela ut lunchen. Vi ska diskutera allt detta och också spana på hur andra kommuner gör.

Jenny Stålhammar och Hanna Edin menar att det finns olika lösningar på lunchutdelningen. Till exempel att eleverna på fredagen den veckan de går i skolan får med sig frysta matlådor till veckan därpå.

– Det måste ju finnas mycket bespisningspersonal nu som har gott om tid att laga matlådor, säger Jenny Stålhammar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!