Dietisterna står maktlösa
-Vi ska behandla patienter och jobba förebyggande. Men vi är för få, resurserna räcker inte. Därför ryker det förebyggande arbetet, säger Agneta Odén, dietist inom primärvården i Uppsala läns landsting.
Vi är för få, vi räcker inte till, säger dietist Agneta Odén.
Foto: Rolf Hamilton
- Då skulle vår kunskap kunna användas innan det blivit så många problem kring maten och hälsan.
Utöver primärvårdsdietisterna finns ett tiotal dietisttjänster vid Akademiska sjukhuset. Enligt primärvårdens vision 2007 kommer ytterligare två eller tre dietister att anställas inom det närmaste året.
Agneta Odén anser att betydligt fler borde engagera sig för att stoppa den lavinartade ökningen av övervikt och fetma i samhället.
Politikerna har ett ansvar
- Många ser övervikten som en enskild angelägenhet. Vi har politiker som själva är lite mulliga. Men politikerna har ett ansvar, inte minst när det gäller skolan där eleverna kan köpa både kakor, läsk och godis.
Hon vill inte utmana och ta ordet förbud i sin mun, men slår fast att tillgängligheten har en mycket stor betydelse för vad barn, ungdomar och vuxna stoppar i sig.
- Det är pedagogiskt viktigt att inte tillåta försäljning av läsk och godis i skolan. Det måste finnas bättre alternativ, anser Agneta Odén.
Eftersom den fysiska aktiviteten bland människor har minskat genom åren ser hon gärna mer lek, rörelse och hälsokunskap i skolan.
@3a Text:Patienterna Agneta Odén kommer i kontakt med har remitterats från husläkare, barnläkare och skolhälsovården. Ungefär hälften remitteras på grund av övervikt.
Ät allt - med måtta
Under behandlingen utreds patientens sjukdomshistoria och matvanor. Samtidigt skapar hon sig en bild av patientens vardag när det gäller dygnsrytm, aktivitet, intresse och social situation.
- Vi samtalar om erfarenheter och förväntningar. Hur ska patienten nå målet att gå ned i vikt och förbättra sin hälsa. Då handlar det ofta om konkreta saker i vardagen.
Agneta Odén betonar att ingenting är förbjudet i matväg. Man kan äta allt - med måtta. Det handlar om att äta regelbundet, att ta sig tid att äta frukost och att köpa hem mat så det alltid finns till hands i kylskåpet. Att hitta sätt som underlättar för att göra bra val i vardagen.
- Som patient tror jag man behöver verktyg för att själv kunna förändra. Ofta vet man ju hur det ska vara, men inte vägen dit.
Återbesök och uppföljning är en del av verksamheten. Uppföljningen är den svaga länken. De flesta patienter återkommer, men inte så länge som de skulle behöva. Några ser hon bara en gång.
- De säger att de vill gå hem och tänka på saken, men de kommer inte tillbaka. Jag vill gärna veta varför. Det kanske beror på att tidpunkten är fel eller andra omständigheter i livet. Det bästa är att ta emot människor när de är beredda och motiverade. Och då ska de inte hamna på långa väntelistor, säger Agneta Odén.
Hjälp till självhjälp
Om hennes patienter lyckas gå ned fem tio procent i vikt har de lyckas bra, enligt Agneta Odén. Hur länge viktnedgången består vet hon inte.
-Jag försöker ge lite hjälp till självhjälp, men min insats är som en droppe i havet. Arbetet med livsstilsförändringar kräver tålamod och hoppfullhet både hos behandlare och patient, säger Agneta Odén.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!