Dietister kontrollerade undernäring på sjukhus

Dietiststudenter i Uppsala hjälpte på torsdagen till att samla in uppgifter om patienternas vikt och näringsintag på ett par avdelningar vid Akademiska sjukhuset. Uppgifterna blir nu till en del av ett stort europeiskt projekt för att förbättra näringsintaget under vård på sjukhus.

Undersköterskan Rezgar Rashed serverar Lena Hellemark lunchalternativet ärtsoppa och pannkakor.

Undersköterskan Rezgar Rashed serverar Lena Hellemark lunchalternativet ärtsoppa och pannkakor.

Foto: Pelle Johannsson

Uppsala2008-01-31 18:09
- Det är kul att komma ut från skolan och få direktkontakt med patienter. Och intresset från patienterna att delta har varit över förväntan, säger Jennie Honkanen, som går 5:e terminen på det fyraåriga dietistprogrammet vid Uppsala universitet.
Tillsammans med sina kurskamrater Linda Nyholm och Anna Jakobsson följde hon, från tidig morgon till kväll, 15 patienter vid den geriatriska avdelningen 30 A.

Genom intervjuer med patienterna, egna iakttagelser och uppgifter från personal vid avdelningen kartlade de bland annat patienternas vikt, både nu och fem år tillbaka i tiden, och hur mycket de åt och drack under dagen.
En av patienterna som intervjuades är Lena Hellemark, som ligger inne i väntan på en underbensprotes för sitt vänstra amputerade ben. Under de senaste fem åren har hon ofrivilligt gått ner tio kilo i vikt, berättade hon när Jennie Honkanen i samband med lunchen gick igenom det standardiserade frågebatteri som används i undersökningen.
- Men jag tycker nästan att jag fått bättre aptit här än vad jag brukar ha. Men det räcker med en pannkaka i stället för två, sa Lena Hellemark, som valt lunchalternativet ärtsoppa och pannkaka.

Det är tredje året i rad som avdelning 30 A medverkar i Nutrition Day, som i år beräknas omfatta sammanlagt mer än 20 000 patienter vid omkring 1 000 sjukhusavdelningar i ett 30-tal europeiska länder.
Vid avdelning 30 A pågår sedan flera år ett arbete med att minska det utbredda problemet med undernäring under vården på sjukhus.
- Bland annat har vi som kvalitetsnorm infört att alltid mäta längd, vikt och BMI inom 48 timmar från det att en patient kommer in till avdelningen. Sedan följs vikten upp varje vecka. På så sätt kan ingen patient gå ner i vikt under någon längre tid utan att vi upptäcker det, berättar avdelningens dietist Susanne Eriksson.

Uppgifterna som samlades in under torsdagen ska - tillsammans med data om patienternas vikt och vårdtider om en månad - i avidentifierad form skickas vidare till en forskargrupp i Wien i Österrike.
Efter att forskargruppen analyserat alla data kommer de deltagande avdelningarna framåt höstkanten att få besked om hur väl näringsintaget fungerar hos dem jämfört med andra sjukhusavdelningar som vårdar liknande patienter, eller med avdelningar på sjukhus i andra europeiska länder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!