Dialog kan uppfattas som skendemokrati

Kommunen uppmanar invånarna att komma med synpunkter på förslagen. Men det är stor risk att medborgarna får en falsk bild av vilket inflytande de kan få, menar forskaren Clarissa Kugelberg.

Dan Thunman, t v planerare vid kommunen och Upsalabon Rune Wadström t h.

Dan Thunman, t v planerare vid kommunen och Upsalabon Rune Wadström t h.

Foto:

Uppsala2015-09-28 10:00

Stora Torget, en gråmulen vardag; Tre informationsskyltar står pall för blåsten. De informerar om visionerna som ska revolutionera Uppsalas innerstad. Något vidare intresse för skyltarna märks inte. Desto fler roar sig med att kliva ut på det jättelika flygfotot som visar Uppsalas innerstad.

Här står 27-årige Johan Holmgren och tittar ner på Studenternas idrottsplats och de många förslagen till förändringar:

– Man skulle nog kunna medverka mer än man tror. Medborgardialoger är intressanta ur ett demokratiskt perspektiv. Det är relevant att synliggöra det här förslaget.

”Vill du veta mer och vill du påverka?”, frågar kommunen i inledningen till innerstadstrategin. Under rubriken informeras om de olika aktiviteter som allmänheten kan ta del av.

Men ordet ”påverka” är något som forskaren Clarissa Kugelberg tycker att kommuner ska vara försiktiga med.

LÄS MER: Centrum ska bli fotgängarnas

LÄS MER: Gigantiska fotot blev en snackis

– Det är en väldigt luftig inbjudan. Kommunen kan inte lova invånarna att de kommer att kunna påverka strategin och det måste man vara tydlig med vid varje möte med invånarna.

Clarissa Kugelberg är docent i kulturantropologi och har varit kopplad till Institutet för bostads- och urbanforskning vid Uppsala universitet. Hon är medförfattare till en nyskriven bok om medborgarinflytande och säger att kommunerna gärna tar till det positivt laddade ordet utan att ha tänkt igenom betydelsen av det.

– De kanske själva inte är så medvetna om vad de vill få ut av dialogen. Och på vilket sätt ska allmänhetens åsikter påverka det kommunen gör? Vem ska bära vidare allmänhetens idéer till dem som fattar besluten?

Göran Carlén, översiktsplanerare vid stadsbyggnadsförvaltningen, säger att kommunen har ett system för att få med och behandla allmänhetens synpunkter in i den här typen av processer.

– För mig är det glasklart. Dialogen handlar om att föra ut tankar och frågeställningar och att få tillbaka kunskaper, perspektiv och åsikter som föder planprocessen. Det är generellt så att medborgare och organisationer vill vara med i processen. Det är viktigt för oss.

Clarissa Kugelberg välkomnar att kommunen vill skaffa sig information om människors önskningar, men då måste man också förvalta dem i den fortsatta besluts- och planeringsprocessen.

– Annars finns det en risk för att det uppstår en väldigt besvikelse och att folk uppfattar det som en skendemokrati.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!