Detta är årets modeord i Almedalen

Politik, medier och marknadsföring av Uppsala län. UNT:s chefredaktör rapporterar på plats från Almedalsveckan i Visby. Samt ger dagliga boktips till hängmattan.

UNT:s chefredaktör rapporterar på plats från Almedalsveckan i Visby. Samt ger dagliga boktips till hängmattan.

UNT:s chefredaktör rapporterar på plats från Almedalsveckan i Visby. Samt ger dagliga boktips till hängmattan.

Foto: Sven-Olof Ahlgren/Staffan Claesson

Uppsala2018-07-02 21:00

Sveriges äldsta och yngsta universitet slogs ihop i juli 2013 – nu fyller Uppsala universitets avdelning Campus Gotland fem år. Det firas på tisdagen med särskilt inbjudna gäster i Björkanderska gården i Visby. Förfesten är värdig: Sveriges match mot Schweiz i åttondelsfinalen i fotbolls-VM.

Tillfället till ära slog universitetet till med seminariet ”Universiteten i framtiden – hotade eller viktigare än någonsin?” Frågan var förstås retorisk, men inte desto mindre viktig. Vilket illustrerades av en fullsatt sal i D-huset på Campus.

Studier visar att förtroendet för forskning är hög. Samtidigt ökar den så kallade faktaresistensen i vissa grupper i samhället.

Den brittiska tidningen The Guardians legendariske chefredaktör Alan Rusbridger framträdde i Almedalen på måndagen. Han var förvånad över att ens behöva diskutera frågan om vad sanning egentligen är.

Åsikter har ersatt fakta när information sprids via sociala medier. I det läget blir universitetens roll allt viktigare. Liksom den traditionella journalistiska rapporteringen, från trovärdiga och källkritiska medier.

Förändringen påverkar också politiken, något som syns särskilt tydligt i Almedalen ett valår. Känslan är att partierna och ideologierna tappar mark, nu är det personer och personligheter som attraherar väljarna. Alla tävlar om att beskriva den enskilde väljarens verklighetsbild bäst. Dysterhet och ”hårda tag” trumfar framtidstro.

De senaste åren har begreppet ”post-sanning” varit en trend i Almedalen. I år finns det knappt kvar bland de tusentals punkterna i det veckolånga programmet. Så kanske lever vi nu i en era av post-post-sanning.

Årets trendord i Almedalen är i stället ”hållbarhet”. Det dyker upp nästan 600 gånger i programmet. Inte minst i Uppsalaregionens gemensamma satsning ”Uppsala växer”, som pågår under tisdagen och onsdagen.

Samarbetet mellan Uppsala kommun, Region Uppsala och Handelskammaren är ett försök att bryta igenom bruset i Visby. Programpunkterna kretsar kring välkända ämnen för oss Uppsalabor. Återkommande ord vid sidan av hållbarhet är tillväxt, huvudstadsregionen, stadsutveckling och byggande. Även vård, innovation, tech och slutförvar ryms.

Efter framgångarna med frågan om fyrspår mellan Uppsala och Stockholm får det ämnet en mindre framskjuten position denna gång.

Vad som saknas återstår att se. Men här är tre ord jag gärna hade sett mer av: Näringslivsklimat, miljö och integration.

Till sist: Stackars er som inte är fotbollsintresserade.

Och stackars SLU som bokat in seminariet ”Fake eller fakta om mat?” på Campus Gotland klockan 16 på tisdagseftermiddagen.

Liten bok, stor författare

Dagens boktips till hängmattan: ”Vad jag pratar om när jag pratar om löpning” /Haruki Murakami

På morgonen går ett pärlband av löpande Almedalsbesökare längs vattnet. Ut genom ringmuren, förbi Norderstrand, bort mot Snäck och tillbaka igen. Löpning är en livsstil, och livsstil är viktigt i Almedalen.

I slutet av maj kom åtskilliga av Haruki Murakamis böcker i svensk nyutgåva. För oss som springer handlar just denna lilla Murakami-pärla om löpning och vad man tänker när man är ute. För andra kan denna tankebok handla om vad som helst – att skriva, att leva eller om Haruki Murakami själv.

Denna stora idrottsdag borde tillhöra fotbollen, men löpningen får ändå tipset.

Krönika

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om