Ända sedan de första fallen av Salmonella Enteritidis typ 13 A rapporteras in, från olika håll av landet i början på året, har läkare runt om i Sverige samarbetat för att försöka ringa in smittkällan. En uppgift som närmast kan liknas vid ett detektivarbete.
– Vi har haft flera telefonmöten under de här sex månaderna och varje patient som insjuknar får svara på ett formulär. Allt för att vi ska kunna hitta minsta gemensamma nämnare, berättar Johan Hedlund, smittskyddssjuksköterska på Uppsala läns landsting.
Men arbetet har varit svårt med ströfall över hela landet och under de gångna månaderna har de jagat flera möjliga smittkällor, med utbrottet på Öland blev det genast lättare.
– Då hade vi väldigt många människor som insjuknat under en kort tid och som befunnit sig på samma ställe. Vilket gjorde det väldigt mycket lättare att försöka hitta smittkällan.
LÄS MER: 80 personer insjuknade efter att ha ätit på samma restaurang
Nu tyder det mesta på att smittan kommer från en form av kryddblandning som används i matlagning och två olika kryddblandningar har dragits tillbaka från sina leverantörer.
LÄS MER: Det här är kryddorna som återkallats
I Uppsala län har fem personer insjuknat i den typen av salmonella, som normalt sett är väldigt ovanlig i Sverige. Den första blev sjuk i början av april och det senaste fallet rapporterades i mitten på juni.
– Men det är bara en som var tvungen att läggas in, han var äldre och hade även andra sjukdomar.
Om man är orolig, vad kan man göra för att skydda sig?
– Vi kan fortfarande inte vara 100 procent säkra på att det är kryddblandningen, men det handlar om tillagning. De här kryddorna ska kokas i minst fem minuter och om man följer de instruktionerna så dör eventuella salmonellabakterier.