Det visslar, pyser och surrar inne på fabriksgolvet på Gimoverken. Det är ljudet av ökad produktion och återhämtning efter den värsta konjunkturnedgång som platschefen Jan-Erik Nordh varit med om under sitt yrkesliv. Fjolåret var en rejäl djupdykning och all personal fick gå ned i lön och arbetstid för att man skulle kunna undvika uppsägningar. Nu går det bättre.
- Moralen hos de anställda har hela tiden varit väldigt hög. Jag tar av min hatt för personalen som ställt upp på det här med arbetstidsförkortning. Det har varit en enormt bra sak att vi kunnat behålla en kvalificerad arbetsstyrka under lågkonjunkturen och ha den kvar nu när det vänt lite grand, säger Jan-Erik Nordh.
Sju tjänstemän rekryteras just nu och om uppgången håller i sig en längre period kan det bli tal om anställningar även inom arbetarkollektivet.
- Men man ska komma ihåg att vi fortfarande inte är tillbaka på den nivå som vi hade år 2008. Vi har inte sagt upp någon personal, så vi har utrymme för produktionsökning utan att anställa.
Nina Björnlund är en av dem på verkstadsgolvet som märkt av vändningen. Hon har jobbat här i fem år, och när det var som värst var hon lite orolig att bli varslad.
- Men nu är jag absolut inte det. Nu är jag mer orolig över att behöva jobba helger, säger hon med ett skratt och tillägger att hon är glad att hon har ett heltidsjobb som hon trivs med.
Sandvik Coromant i Gimo med sina 1 650 anställda ingår i Sandvik Tooling, som är det område där den positiva utvecklingen varit mest påtaglig. Vinsten förbättrades mot första kvartalet 2009 och uppgick till 834 miljoner kronor, jämfört med fjolårets 267 miljoner kronor för samma period.
- Nu är det Tooling som flaggar. Det känns skönt, säger metallklubbens ordförande Thomas Andersson som räknar med att det kan behövas nyanställningar så småningom.
Avtalet om förkortad arbetstid och lägre lön har däremot varit tufft för många att klara av.
- Visst har det varit kännbart. Framför allt har det slagit hårt mot ensamstående och unga personer med familj och stora lån.
Men sedan en månad har avtalen om förkortad arbetstid upphört. Och vinterns utspel från ledningen i Sandviken om att man ville göra sig av med omotiverad personal genom riktade erbjudanden till vissa anställda har inte fått några konsekvenser vid Gimoverken, som Thomas Andersson ser det.
- Det var otroligt klumpigt uttryckt. Men här i Gimo har det gått bra. Ingen har blivit utsatt för något övertalningsförsök och de som ansökt har fått sluta. Det handlar om ett tiotal metallare som velat göra något annat och fått bra lön med sig.