”Det verkar vara kaos"

Antagningsenheten har tagit över ansvaret för skolskjutsen i Uppsala kommun. Berörda föräldrar menar att de inte har informerats.

När terminen började fick inte Edin Hadziagovic något busskort, utan han får cykla till skolan längs en väg som hans pappa Adnan Hadziagovic menar inte är säker.

När terminen började fick inte Edin Hadziagovic något busskort, utan han får cykla till skolan längs en väg som hans pappa Adnan Hadziagovic menar inte är säker.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2015-08-27 05:57

Adnan Hadziagovics son Edin går i femte klass på Bälinge skola. Tidigare ska Edin ha fått busskort av skolan.

– Jag förstår inte varför vi inte har fått busskort. Edin cyklade i diket i går morse för att en bil åkte så nära. Det är absolut inte en säker skolväg, jag brukar cykla där och jag tycker att det är otäckt, säger Adnan Hadziagovic.

Reglerna för skolskjuts har inte ändrats, men sedan höstterminen startade är det antagningsenheten som fattar beslut om skolskjuts i Uppsala kommun, och inte de enskilda skolornas rektorer som tidigare var fallet.

Elever i årskurs 4 till 9 har rätt till skolskjuts om de har minst 4 kilometers väg till skolan. För elever som går i förskolan och upp till årskurs 3 gäller minst två kilometers väg till skolan. De som har rätt till skolskjuts får ett busskort hemskickat innan skolstarten från och med denna termin.

Skolskjuts kan ske med skolbuss, linjetrafik eller med taxi. Hur trafiksäkerheten ser ut är en faktor som kan påverka rätten till skolskjuts. En bedömning av trafiksäkerhet gäller inte för elever som valt en skola utanför det angivna skolskjutsområdet. Om man har särskilda skäl, det kan handla om funktionshinder eller en svår trafiksituation på väg till skolan, ska man göra en ansökan om särskild skjuts hos antagningsenheten.

Vägen till skolan är längre än 4 kilometer med bil, menar Adnan Hadziagovic. Enligt honom har de inte informerats om förändringen och visste därför han inte att man skulle ansöka inför denna termin.

– Hade vi fått information i tid så hade vi sökt mycket tidigare. Det verkar vara kaos och det fungerar inte, säger han.

Att en del elever som tidigare fått skolskjuts kanske inte fått det nu menar Karin Carlsson, chef på antagningsenheten, kan bero på att skolorna gjort en annan tolkning av regelverket än antagningsenheten.

– Vi förstår de som blir besvikna om de tidigare haft busskort, säger hon. Om man inte är nöjd får man kontakta oss så får vi förklara varför man inte uppfyller avståndet och hur vi har räknat.

Orsaken till förändringen ska vara att bedömningar om skolskjuts ska bli mer likvärdiga för eleverna.

– Vi har sett att olika skolor har hanterat det här på olika sätt. Då blir det inte rättvist för eleverna, säger Caroline Andersson (S), ordförande i utbildningsnämnden.

Har elever och föräldrar fått tillräcklig information om förändringen?

– Vi har gått ut med information till skolorna. De skulle informera elever och föräldrar, men eftersom det är många som berörs förstår jag om det varit svårt att hinna ut med informationen till alla. Vi beklagar om informationen inte fullt ut har nått alla, säger Caroline Andersson.

Kickie Tervalampi, ställföreträdande rektor på Bälinge skola, tror inte att alla är nöjda med det beslut de fått.

– Vi har föräldrar som har reagerat på det. Då är det väl så att fler barn har fått busskort och skoltaxi tidigare, men inte i år. Föräldrarna har blivit överraskade av de olika bedömningarna, säger hon.

Enligt Kickie Tervalampi har skolan skickat ut information om förändringen till föräldrarna under april och även informerat på skolans hemsida.

Men informationen verkar inte ha nått alla föräldrar. Lars Lindblads son Isak går på Bälinge skola i fjärde klass. Isak har tidigare haft skoltaxi och att man inför denna termin skulle ha ansökt om visste inte Lars.

– Man känner sig lite ställd eftersom man inte fått chans att påverka, säger Lars Lindblad.

Skolskjuts

I Uppsala kommun har elever rätt till skolskjuts om de från förskoleklass upp till årskurs 3 har minst två kilometers väg till skolan. Detsamma gäller för elever i årskurs 4 upp till årskurs 9 som har minst 4 kilometer till skolan.

Om avståndskravet är uppfyllt ska busskortet skickas ut innan skolstart.

Elever i gymnasiet har rätt till busskort om de har längre än 6 kilometer till skolan.

Skolskjuts kan handla om skolbuss, taxi eller linjetrafik. Om man har rätt till skolskjuts beror även på hur trafiksäkerheten ser ut längs vägen till skolan.

Du kan ansöka om särskild skjuts hos antagningsenheten om det finns särskilda skäl, som funktionshinder eller svår trafiksituation längs vägen till skolan.

Källa: Uppsala kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!