Familjen Uddfalk blev majoritetsägare i restaurang Lingon i centrala Uppsala år 2008 och sedan dess har barnen – framför allt Anton och Astrid – involverats allt mer i verksamheten.
– Jag var med i kulisserna redan innan och serverade och jobbade i baren, men när vi tog över började jag arbeta med att höja utomhusupplevelsen, berättar Anton Uddfalk, som är restaurangchef.
Restaurangen har förändrats en hel del de senaste åren, den byggdes om 2009 och man investerade i ett nytt kök, ny bar och i matsalsdelen.
– Sedan vi tog över har omsättningen ökat från fem miljoner netto per år, till närmare sexton miljoner 2013, säger Lasse Uddfalk, som är vd.
Verksamheten blev som sagt ett familjeföretag med tiden och den får också utvisa om företaget fortsätter inom familjen.
– Att driva krog är inte lätt, vi får väl se, vi tänkte vara med ett tag till i alla fall. Som förälder är det en fantastik grej att tidigt kunna erbjuda sina barn ett jobb. Det finns saker som jag aldrig fick tillfälle att göra som ung, som att resa, säger Lasse Uddfalk, som är kock i grunden.
Han tycker att restaurangbranschen är en perfekt språngbräda ut i världen. Den som kan servera, diska eller stå i en bar kan få arbete nästan överallt. Om barnen sedan tar över Lingon är upp till dem.
Astrid Uddfalk tror att hon kommer stanna kvar i restaurangsvängen, eller åtminstone i servicebranschen, men storebror har andra planer.
– Det här är något man gör så länge det känns roligt, men vill man vara kvar här har man nått en slags topp och jag vill prova något annat, säger Anton Uddfalk.
Att driva företag som familj är ibland en utmaning, eftersom privatlivet är tätt sammankopplat med det professionella.
– Jag och Astrid har kanske lite hårdare krav på varandra som mor och dotter, säger Brittmarie Uddfalk, som sköter administration och företagets ekonomi.
Astrid Uddfalk håller med, men finner också fördelar.
– Vi kan säga vad vi känner och lyssnar på varandra, sedan vet jag och Anton att vi inte ska glida på någon räkmacka bara för att vi är släkt.
Den anlagda brand som drabbade restaurangen för ett par år sedan har familjen Uddfalk lagt bakom sig. Men aspekt lever kvar:
– Jag tror vi hade en fördel i att vi är ett familjeföretag, det var vi mot världen, säger Brittmarie Uddfalk, som förtydligar att hela personalstyrkan ingick i den sammanhållningen.
Lasse Uddfalk flinkar in:
– Det var en absurd händelse, då jobbade Edvin också här och familjen blev ännu mer tajt.
Familjens vision är att utveckla krogen ännu mer upplevelsemässigt, ta emot fler gäster och komma över fler lokaler.
– Det finns utrymme att öka nettoomsättningen till 20 miljoner, men det beror på vad som händer, menar Lasse och Brittmarie Uddfalk.