Knarkkungen från Uppsala och Encrochat

En Uppsalabo som är efterlyst av Interpol misstänks styra narkotikahandel i stor skala från Irak. En butik med koppling till kommunen figurerar i utredningen.

Gripandet av den 25-årige ”Hotellmannen” blev startskottet på en jätteutredning.

Gripandet av den 25-årige ”Hotellmannen” blev startskottet på en jätteutredning.

Foto: TT/Polisen/Montage

Uppsala2021-04-27 19:15

Det var något konstigt med mannen i rum 430. En dag i mars 2020 checkade han in på Elite Hotel i centrala Stockholm och bokade rum för en månad. Personalen höjde på ögonbrynen. De som hyrde ett rum för så lång tid var oftast affärsmän. Men den här 25-årige mannen passade inte riktigt in i den bilden.

undefined
Den 25-årige Hotellmannen, som nu avtjänar sju års fängelse för att ha levererat kilovis med narkotika åt Räven, checkar här in på sitt hotell.

Han var tatuerad ända upp på halsen, hade kepsen bak och fram och verkade ibland drogpåverkad. En strid ström av besökare kom och gick till hans rum. När han bott där någon vecka var frågetecknen så många att hotellpersonalen beslöt att ta en titt i rummet. Misstankarna om att något inte stod rätt till visade sig riktiga. Där i rummet låg en påse med blå tabletter och man ringde polisen direkt. 25-åringen greps på gatan utanför hotellet och i hans rum beslagtogs bland annat 1,5 kilo kokain, 10 000 ecstasytabletter och 1 076 000 kronor i kontanter.

undefined
Ecstasy-tabletter som polisen hittade i Hotellmannens rum.

Tillslaget mot 25-åringen blev startskottet på en jätteutredning som innehåller en rad udda ingredienser. Där finns en anhörig med Encrochat-telefon, en Uppsalabo som jagas av Interpol, en butik i Uppsala där svarta pengar misstänks ha bytt ägare och en 78-årig tidigare ostraffad penningtvättare. Plus ofantliga mängder narkotika.

Gripandet av Hotellmannen i april 2020 i Stockholm utlöste reaktioner på annat håll. "Dom har gripit svenska killen. Kanske han säger mitt namn." Så löd ett meddelande som överfördes samma dag mellan två krypterade Encrochat-mobiler. 

undefined
Meddelande som Räven misstänks ha skickat via Encrochat till en anhörigs Encro-mobil.

Meddelandet skickades, troligen från utlandet, av en man i 30-årsåldern som kallar sig Räven och mottagare var en anhörig. Räven är en yrkeskriminell från Uppsala som avtjänat bland annat 8,5 års fängelse för grovt narkotikabrott. Poliskällor utpekar honom som en toppfigur inom Sveriges narkotikamarknad. På sin hemsida har Interpol numera en efterlysning av Räven och bredvid hans foto anges att han söks för "extremt allvarlig narkotikabrottslighet".

undefined
"Räven" är efterlyst av Interpol för "extremely serious drug offences". I april 2020 stoppades han av polisen utanför Uppsala men var då ännu inte efterlyst utan kunde åka vidare.

2018 hade en kusin till Räven skjutits till döds. Han tyckte det blivit för farligt att bo kvar i Uppsala och flyttade till Irak men höll nära kontakt med familjen i Uppsala. Meddelandena de skrev till varandra handlade ibland om Rävens barn men även om pengar som han tjänat på sina affärer. En del av de pengarna slussades enligt polisen via en butik i Uppsala med hjälp av en anhörig, men mer om det senare.

Den här aprildagen i fjol då Hotellmannen greps hade alltså Räven blivit orolig. Och han hade goda skäl att vara nervös. Om Hotellmannen berättade om alla knarkleveranser han utfört på uppdrag av Räven så skulle Räven ligga illa till. Men det fanns något som gjorde att Räven kunde känna sig ganska säker och det var att narkotikaaffärerna gjorts upp via Encrochat-telefoner.

undefined
Hotellmannen fotograferar sig själv med pengar han fått in på drogförsäljning. Han skickade fotot till Räven som enligt domen gett honom i uppdrag att sälja knark.

Encrochat-mobiler användes av mängder med kriminella. Kommunikationen var hårt krypterad och ansågs som omöjlig för polisen att forcera. Med åren hade kriminella invaggats i allt större trygghet när de använde Encrochat. Till slut hade de blivit så säkra på att aldrig avslöjas att de skrev helt öppet till varandra. Vem som skulle dödas, när narkotika skulle levereras, vilka vapen de hade till försäljning och så vidare.

Under den här perioden, våren 2020, fanns dock något som Encrochat-användarna runt om i Europa inte kände till. I Frankrike satt en grupp med ett 60-tal poliser och arbetade i all tysthet för att ta sig in i Encrochat-systemet, något som snart skulle visa sig förödande för Räven och hans kumpaner.

undefined
Hemskärmar för Encrochat-telefoner. De mobiler som använts är avskalade androidtelefoner.

Rävens leverantör Hotellmannen hade alltså gått förlorad men redan ett par månader senare, i juni 2020, fanns en annan leverantör på plats. Även den nya leverantören åkte runt på Rävens instruktioner och levererade kilovis med knark till olika beställare i Mälardalen.

I juli tog det hela stopp även för leverantör nummer två. Polisen hade spaning på en lastbil som stod parkerad i Vallentuna. I lasten fanns 372 kilo knark med ett gatuvärde på cirka 50 miljoner kronor. När Rävens nya leverantör kom dit för att hämta narkotika blev han gripen. 

Vid den här tiden, sommaren 2020, hade poliserna i Frankrike lyckats knäcka koden till Encrochat. Det var som om en ridå drogs upp och på scenen kunde polisen plötsligt se de kriminella i full belysning. Där stod mördare, vapenhandlare och knarklangare i full färd med att utföra sina brott.

undefined
Ett par av personerna i härvan kring Räven skriver på Encrochat till varandra om vapen.

Alla Encrochat-användare hade särskilda kodnamn när de kommunicerade med varandra. Utmaningen för polisen blev nu att knyta en individ till varje kodnamn. I fallet med Räven blev det en enkel match. Han dolde sig bakom kodnamnet Foxkurdish men i en chatt gjorde han det stora misstaget att skriva ut sitt personnummer. När Räven sedan skickade ett grattis till en anhörig med kodnamnet Inediblepalm var det inte svårt att lista ut vem som använde den Encro-telefonen.

undefined
Sprängmedel som beslagtogs hemma hos en av de åtalade i Stockholmsdelen av utredningen.

Polisen lade pussel av de Encrochat-meddelande som Räven, hans anhöriga och andra inblandade hade utväxlat och lyckades skapa en bild av hur knarkaffärerna gått till. Det stod snart klart Hotellmannens knarkinnehav bara var en liten del av något mycket större. Utan Encrochat hade det kunnat stanna vid ett vanligt narkotikaärende. Visserligen ganska stort, men med många uppgifter höljda i dunkel. Tack vare den information som nu kom i ljuset kunde utredarna se var och när leveranser skett, priser, knarksorter, mottagare och annat. Efterhand blev det uppenbart att det pågått en narkotikahantering av massiv omfattning.

Ett exempel i mängden: Den 5 april skriver kodnamnet Tigerbrandy till Räven att han vill ha 4 kilo amfetamin till en adress i Västerås. Uppdraget läggs ut på Hotellmannen som klockan 13 samma dag meddelar Räven att han är på väg till Västerås. "Toppen" svarar Räven. Några timmar senare skriver Tigerbrandy till Räven att han betalat 72 000 kronor för partiet. På kvällen skickar Hotellmannen ett foto till Räven på en sedelbunt märkt 72 000.

undefined
Räven misstänks ha skickat bilden t v till en av sina leverantörer och angett var bland kartongerna han kunde hitta tio lådor kokain. Bilden t h visar pengar från narkotikförsäljning.

Leveranserna sker i rasande takt. En sammanställning visar att Hotellmannen och därefter leverantör nummer två inom loppet av tio dagar hinner distribuera ett kilo kokain, två kilo ecstasy, 10 kilo cannabis och 35 kilo amfetamin. Allt prydligt dokumenterat i Encrochat. Senare skulle det visa sig att ännu fler leverantörer och ännu mer narkotika kunde kopplas till Räven via Encrochat.

En gren av utredningen inriktades mot Uppsala och kretsade kring Rävens nära anhöriga. 

undefined
Foton ur polisens utredning.

Enligt åklagare var släktingen väl insatt i vad Räven sysslade med. När han till exempel skrev att polisen gripit Hotellmannen och att han kanske skulle avslöja Rävens namn svarade hen via Encrochat: "Nej".

undefined
Kontanter som hittats i ett lönnfack hos en av Rävens anhöriga (t v). Enligt åtalet tog han emot 4,7 miljoner från Rävens knarkaffärer.

Släktingen arbetade i en butik i Uppsala. Den har enligt utredningen fungerat som något av en sambandscentral för förmedling av pengar från Rävens affärer. Ett exempel är från den 12 april 2020. Räven ville då att släktingen skulle se till så att 212 000 kronor överlämnades till "en arab" vid en bensinmack i Gränby. Av kommunikationen på Encrochat framgår att släktingen sa åt en 78-årig man som också arbetade i butiken att utföra uppdraget. Räven meddelade sedan mottagaren av pengarna att en "svennegubbe" (78-åringen) var på väg till macken en i röd bil.

78-åringen har berättat i förhör att det ibland kommit personer till butiken med sedelbuntar och sagt att de skulle till Räven. Han hade även förvarat upp till 700 000 kronor i sin bostad. 78-åringen, som sedan tidigare var ostraffad, misstänkte att det rörde sig om knarkpengar. Han sa åt Rävens släkting att det hela kändes fel och att han inte ville vara med men hen ska då ha blivit arg. 

undefined
Foto ur polisutredningen. Räven är tvåa från vänster. De båda andra markerade personerna är grovt kriminella individer.

Butiken betalar hyra till Uppsala kommun och verksamheten har godkänts av polisen. Butiken har haft ett godkännande av kommunen som dock upphört utan att kommunen observerat det. Verksamheten i butiken pågår fortfarande och Rävens släkting arbetar där än idag.

Den 25 augusti 2020 slog polisen till mot Rävens släkting, 78-åringen och flera andra i härvan. Hos släktingen hittades 385 000 kronor i kontanter. Detta trots att hen levde på socialbidrag och trots Försäkringskassans krav på 400 000 kronor i skulder för att hen påstås ha arbetat i butiken under sin sjukskrivning. Även hos andra inblandade beslagtogs stora mängder pengar.

Efter fyra månader i häkte åtalades Rävens släkting för grovt narkotikabrott och grovt penningtvättsbrott. Även fem andra personer åtalades för liknande brott. Allt hade kopplingar till Räven som enligt åklagaren fått in sju miljoner kronor på knarkförsäljningen. 

undefined
Foto som Hotellmannen skickade till Rävens Encrochat-mobil i mars 2020. Enligt polisen redovisar Hotellmannen här 1,2 miljoner kronor från knarkförsäljning på uppdrag av Räven.

Släktingen sa att hen tjänat sina pengar på att sälja olika saker privat och att hen trodde att Räven sysslade med guldaffärer. Släktingen uppgav att andra personer ibland lånat Encro-telefonen och att det alltså inte alltid var hen som kommunicerat med Räven via den. Tingsrätten menade att det inte gick att knyta släktingen till Rävens knarkaffärer utan dömde hen enbart för att ha tvättat pengar han tjänat på brott.

undefined
Röntgenbild av en handgranat och kokain. Fotografierna är hämtade ur polisens utredning.

Hotellmannen och leverantör nummer två, som båda är missbrukare med endast småbrott bakom sig, fick sju års fängelse vardera för att ha hanterat totalt cirka 150 kilo narkotika. Domen föll i februari i år men historien tar inte slut där. Polisen hade nämligen fortsatt att gå igenom Encro-material och hittat nya kopplingar till Räven. 

I april i år dömdes fyra grovt gängkriminella från Stockholmsområdet till fängelse i mellan 6 och 9,5 år för att ha gjort stora narkotikaaffärer i samarbete med Räven. Återigen hade det bara varit för polisen att läsa innantill på Encrochat.

undefined
Beslag som polisen gjort under utredning mot några av Rävens kumpaner. Fr v handgranat, 1,2 miljoner kronor och automatvapen.

Räven från Uppsala då? Han är häktad i sin frånvaro och Interpol fortsätter jaga honom. Ett spår efter Räven finns i ett papper från polisen. På kvällen den 2 april 2020, fyra månader innan han blev efterlyst, stoppades han i en bil nära Knivsta. I en väska hade han 50 000 kronor som enligt honom kom från guldaffärer. Räven berättade att han skulle återvända till Irak så snart som möjligt.

Han sa att han varit i Uppsala och polisen frågade då vad han gjort där. "Rökt vattenpipa", svarade Räven innan han vinkades vidare.

Den här artikeln har uppdaterats, vissa uppgifter har ändrats den 12 september 2023.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!