Kristin och Gary Neiman var i början av mars i år på tillfälligt besök hos Kristin Neimans föräldrar i Knivsta. Vanligtvis bor de i Antwerpen, Belgien. Det här föräldrabesöket skulle visa sig ovanligt vältajmat.
Kristin Neiman, 38, började nämligen få värkar, trots att hon endast var i vecka 21 plus två dagar av graviditeten. Dagen därefter lades hon in på förlossningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala och på fredagen föddes dottern Josephine Neiman, 125 dagar för tidigt och 430 gram lätt.
– Tack och lov befann vi oss i Uppsala och på Akademiska sjukhuset. Hon hade inte klarat det om det inte var för den unika expertisen hos all personal på avdelningen 95F, intensivvårdsavdelningen för nyfödda, på Akademiska sjukhuset, säger pappan Gary Neiman, 47.
Hade paret varit kvar i Belgien hade inte Josephine givits chansen att överleva, menar Gary Neiman. Där försöker man oftast inte rädda barn som föds tidigare än vecka 25. För att ge perspektiv på hur tidigt i graviditeten Josephine Neiman föddes kan konstateras att man kan få tillåtelse att göra abort fram till vecka 22 i Sverige.
För några decennier sedan överlevde nästan inga extremt för tidigt födda barn, som fötts tidigare än vecka 27. Men utvecklingen har gått snabbt framåt. Nu, enligt en studie från 2013, överlever 69 procent av extremt för tidigt födda barn i Sverige.
Akademiska sjukhuset har länge varit ledande på området.
– Vi agerar proaktivt och vill ge varje barn en chans. Vi och Umeå har varit väldigt tidiga på det här området, men nu börjar det ser mer likadant ut över hela Sverige, säger Fredrik Ahlsson, patientansvarig för paret Neiman och deras dotter, och lyfter fram barn- och sjuksköterskornas insatser på avdelningen.
Något annat som de i Uppsala varit tidiga med är den så kallade kängurumetoden. Direkt från födseln och under en lång tid framåt ska barnet ligga, hud mot hud, på någon av sina föräldrars bröst – i stället för i en kuvös.
– Vi blandar in familjen väldigt tidigt. Man har på något sätt glömt bort vilken resurs som finns i föräldrarna, säger Fredrik Ahlsson.
Gary Neiman:
– Vilka föräldrar kan säga att de spenderade sex månader, varje dag och varje natt, med sitt nyfödda barn? Vi ser det inte som ett straff, utan som en fantastisk välsignelse.
Familjen Neiman tillbringade fem och en halv månad på Akademiska sjukhuset. Sedan flögs paret hem till Belgien med luftburen intensivvård.
I dag mår Josephine Neiman, sju månader gammal, bra även om hon fortfarande får extra syre. Hon väger 4,2 kilo.
– Hon blir bara starkare för varje dag. Hon är en otrolig bebis, en riktig kämpe, säger en stolt far.
Familjen har nu skänkt pengar till olika projekt och i veckan delades ett nyinstiftat stipendium ut i Josephine Neimans namn, av Födelsefonden i Uppsala. Stipendiet på 300 000 kronor, som skänkts av Kristin och Gary Neiman, är tänkt att delas ut med samma summa varje år de kommande fyra åren.
– Vi har både ett stort intresse av filantropi och vill ge möjlighet att etablera forskning om det här, gärna i Uppsala. Den avdelningen utför mirakel, säger Gary Neiman som äger ett större textilföretag i Belgien, och berättar engagerat vidare om ytterligare ”ett mirakel”.
Kristin Neiman är nämligen gravid igen. Från att inte ha kunnat bli gravid tidigare, Kristin och Gary Neiman använde sig av IVF (provrörsbefruktning) tidigare, så väntar de alltså ett nytt barn. Den här gången på naturlig väg. Hon är redan i vecka 22 – vilket innebär att hon blev gravid nio veckor innan hon egentligen skulle ha fött Josephine Neiman.
– Vi kommer att skriva en bok om det här en dag, säger Gary Neiman.