"Det tar aldrig slut"

Akut utryckning till Bergaskolan. Fram med högtryckstvätt och klotterlösning. Tar man klottret inom tjugofyra timmar har det inte hunnit sätta sig och går lättare att ta bort.

Under våren har klottret ökat. Saneringen är kostsam och den sliter på byggnaderna. För Jan Andersson, saneringstekniker på Color off tar jobben aldrig slut.

Under våren har klottret ökat. Saneringen är kostsam och den sliter på byggnaderna. För Jan Andersson, saneringstekniker på Color off tar jobben aldrig slut.

Foto: Magnus Eriksson

Uppsala2005-07-20 00:00
— Jobben tar aldrig slut, säger Jan Andersson, saneringstekniker på Color off som sköter 90 procent av bygg-och fastighetskontorets klottersanering i Uppsala kommun.
Under en dag kan det bli upp till tio uppdrag för Jan Andersson. Hur lång tid en sanering tar beror på förutsättningarna.
Den här dagen går det fort. De enstaka sprayade orden försvinner från den putsade tegelväggen utan någon längre bearbetning. Med högtryckstvätt och 90 gradigt vatten väter Jan Andersson ned det aktuella stället. Därpå penslar han på klotterlösning och tvättar sedan av med vatten igen. Han får pensla flera gånger tills allt är borta.
- När jag började för tio år sedan innehöll lösningen myrsyra som idag är förbjudet. Då var vi tvugna att ha gummikläder och andningsskydd. Kemikalierna utvecklas hela tiden och idag är allt jag använder miljövänligt, säger Jan Andersson.
De svåraste jobben är de där klottret suttit länge eller när det sitter på hög höjd eller annat svåråtkomligt ställe.
Här på Bergaskolan syns tydliga spår av tidigare saneringar. Väggen är fläckig.
- Tyvärr finns det ingen lösning som bara tar klottret. Väggfärgen påverkas ju också. En nymålad vägg håller för en fem sex saneringar, men sedan är det inte snyggt längre.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om