"Det svåraste är att hinna med alla delar"

Idag skriver tusentals framtida studenter högskoleprovet på olika platser runt om i Sverige. UNT har pratat med en av dem, precis innan hon gick in i provsalen.

Flora Lantto-Heldebro är en av många tusen som skriver högskoleprovet idag.

Flora Lantto-Heldebro är en av många tusen som skriver högskoleprovet idag.

Foto: Kollage: Gunnar Lundmark TT /privat

Uppsala2015-10-24 08:25

Nu börjar provet om 10 minuter - hur känns det?

– Det känns ganska bra. Det blir som när man är för stressad och orolig, då orkar man inte känna dem känslorna, så man stänger av, säger Flora Lantto-Heldebro som är på väg till Celsiusskolan där hon ska skriva högskoleprovet.

Har du skrivit provet förut?

– Ja, jag har testskrivit det en gång, sen har jag försökt seriöst en gång tidigare.

Hur gick det då?

– Förra gången fick jag 1,55 och det är lägre än vad jag behöver. Det är svårt med pressen, men nu har jag landat lite mer.

Varför skriver du högskoleprovet?

– För att jag vill komma in på psykologprogrammet här i Uppsala. Då krävs det nog åtminstone 1,75 för att komma in på vårterminen, därför är det bra om jag skriver 1,8 så det finns lite marginal. Jag tror att det kommer att gå bra, jag hoppas det.

Vilka delar tror du blir enklast respektive svårast?

– Jag har övat mycket det senaste halvåret, så egentligen är jag nog bra på allt. Det är ingen del som känns särskilt svår, utan det är tiden som ställer till det, att hinna med alla delar. En matteuppgift kanske man ska göra på i snitt 1 minut, då måste multiplikationstabellen sitta. Men även om man inte hinner en fråga får man fylla i svarsformuläret, där väljer man mellan fyra alternativ, så man har ju ändå 25 procent chans att chansa rätt. På vissa matteuppgifter finns också svaret "den här uppgiften går inte att lösa", skrattar Flora.

Hur har du förberett dig?

– Jag har gjort gamla prov, sen har jag nått som kallas hp-guiden som man övar med på datorn. Där får man göra samma uppgifter som kan komma på provet, programmet är bra men kostar ganska mycket.

Vad tycker du om högskoleprovet som urvalsprocess?

– För vissa utbildningar som psykolog och socionom tycker jag inte att det är så bra. Fördelen är att det visar på hur bra man är på att ta sig an universitetet, men att exempelvis matte utgör så stor del för en utbildning där matte inte kommer att behövas är konstigt. Kanske hade man istället kunnat ha specifika prov för olika utbildningar. Sen kan man vara jättebra på att plugga, men det betyder inte att man är en bra människokännare, vilket krävs för att exempelvis bli en bra psykolog.

Provet pågår hela dagen - har du med dig bra snacks?

– Ja, jag försökte tänka att man inte ska ha för mycket socker, men nu blev det mycket socker ändå: yoghurt, naturgodis och frukt. Men på lunchen ska jag åka hem och äta fisk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!