Det stora tågrånet

Finns det en dystrare syn än den ur sömnen slitne morgonpendlare som rödögd och gäspande sjunker ner på tågsätet i en överfull kupé, med famnen full av väskor, kaffekoppar, jobbpapper och tidningar?
Ja, det skulle i så fall vara den morgonpendlare i samma skick som står kvar och gnisslar tänder på perrongen, för att tåget inte behagade dyka upp — i dag heller. Många är de, och fler blir de.

Aron Lund

Aron Lund

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2011-07-21 00:00

Tacka brödrafolken för det. När SJ för en gångs skull inte ställt till med skandal på flera veckor, träder den danska statsjärnvägen in för att fixa tågkaos på eget initiativ — för det är numer en pannordisk plikt att hålla Stockholm-Uppsalapendelns offer på stadigt dåligt humör.

Sedan DSB tog över driften av Upptåget den 12 juni har tiotals avgångar ställts in, nio bara i fredags. Orsaken är inte ”signalfel”, som det brukar heta vid tågtrassel, utan något mycket märkligare: DSB hänvisar till ”personalbrist”. Man har helt enkelt ingen som kan köra tågen.

— Det är inte helt enkelt att få tag i lokförare med kort varsel, upplyser DSB Upplands presschef.

Hurdå ”kort varsel”? Danmark är ett yndigt och underligt land, och det är möjligt att man gör saker och ting annorlunda där — men ett ynka minimum av förberedande marknadsanalys borde ha uppmärksammat DSB på att här i Sverige infaller sommaren årligen mellan vår och höst. Och medan det kan vara svårt att förutse en plötslig influensaepidemi eller en lokförarstrejk, så krävs inga särskilda sibyllagåvor för att räkna ut när semestersäsongen börjar.

Det räcker med en almanacka.

— Även vår personal behöver semester, förklarar företaget i ett pressmeddelande.

Som om det vore era arma anställda som är problemet! DSB Upplands personal har samma rätt som alla andra att vara lediga. Problemet är givetvis inte att de tar ut sin lagstadgade semester — det är att företagsledningen struntat i att planera för det och låtit bli att skaffa fram ersättare i tid. Av resultaten att döma verkar ledningen för DSB Uppland ha lagt allt krut på att vinna upphandlingen och chansat på att själva driften, med schemaläggning och personalförsörjning, skulle lösa sig av sig själv.

Och kvar på perrongen står alla dessa trötta pendlare, som sannerligen inte har semester, sörplar på sina pressbyråpappkoppar, stirrar på stationsklockan, och funderar på hur den här blåsningen gick till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om