Kl 12.45
Malin Sjödin, ledningsansvarig sjuksköterska för kvällen, möter upp i akutmottagningens reception.
Det är måndag. Normalt en tung dag i veckan. Men när Malin Sjödin gick på sitt pass klockan 12 var det "bara" fyra patienter som fortfarande låg kvar sedan dagen innan i väntan på en vårdplats. Totalt är det nu tio stycken som väntar på att en plats på en vårdavdelning ska bli ledig, något mindre än noteringen på 15 vid morgonens vårdplatsmöte. Det är i sin tur strax under snittet på 18 sedan årsskiftet.
– Normaliteten förskjuts. För tre år sedan såg man det som katastrof när 15 patienter väntade på vårdplats. Nu är det helt normalt, säger Malin Sjödin.
Situationen på akutmottagningen har varit i fokus under den tillsyn som Inspektionen för vård och omsorg, IVO, gjort av Akademiska sjukhuset. Det är här som patienterna blir kvar för länge när sjukhuset tvingas stänga vårdplatser på grund av brist på sjuksköterskor. Både IVO och sjukhuset säger att vårdplatsbristen, och de långa väntetiderna på akutmottagningen hotar patientsäkerheten.
Malin Sjödin visar runt i lokalerna där man nu har delat upp akuten i en gul zon, där patienter som man inte uteslutit att de kan ha covid placeras, och en grön zon för smittfria patienter.
I den gröna zonen sitter nu ett 15-tal patienter i väntrummet och väntar på en första bedömning, så kallad triagering. Då bestäms hur snabbt patienten måste träffa en läkare.
– De som väntar i triageringen är det största problemet just nu. Där vet vi inte alls vad vi har. Nu har vi dubbla team ett litet tag innan dag-gänget går hem. Då får ett extra team hjälpa till att beta av kön, säger Malin Sjödin.
Ett team är en sjuksköterska och en undersköterska som jobbar tillsammans med en grupp patienter.
Där vi går runt ligger patienter i korridorerna. I sänghallen, där ambulanserna lämnar av sina patienter, går det att sätta skärmar mellan britsarna. Men i korridorerna står britsarna med patienter i långa rader, utan avskiljning emellan.
Kl 14.00
Totalt ligger nu 64 patienter på akuten. 24 av dem har ännu inte fått träffa en läkare. 9 ska läggas in och väntar på en ledig vårdplats. De fyra som väntat sedan dagen innan är fortfarande bland dem. Av de övriga 31 är det några som väntar på svar på prover eller röntgen.
– Några av dem kommer att läggas in, säger Malin Sjödin.
Gabriel Holmer, som varit ledningsansvarig sjuksköterska sedan morgonen, kommer förbi. Han berättar att man måste göra plats i sänghallen där det finns möjlighet att ta EKG. En patient har svimmat flera gånger och behöver övervakning.
– Jag kollar om det är någon som kan prioriteras ned, säger han.
När läget på sjukhuset kommer upp suckar han och säger:
– Man måste kalla det för vad det är. När vi har 30 patienter som väntar på vårdplats så är det fråga om 30 överbeläggningar på akuten. Vårdavdelningarna kanske har några enstaka överbeläggningar var.
Det är dags för skiftbyte, vilket innebär att Gabriel lämnar över jourtelefonen till Malin.
I Malin Sjödins mobil plingar det till. En bemanningslucka har uppstått som måste lösas.
– Vi har redan två stycken som går heldagspass. Jag får fråga om någon mer kan ta ett extrapass, säger hon.
Heldagspass kan låta som normal arbetstid. Men det innebär dubbla arbetspass, från 7 på morgonen till 9 på kvällen.
Kl 14.40
En ambulans med en patient som har ont och skriker högt kommer till akuten.
– Jag kollar om ortopedteamet är kvar, säger Malin Sjödin och går i väg.
Hon kommer tillbaka med en läkare som har flera läkarkandidater i släptåg. Resultatet blir en remiss till röntgen och patienten rullas i väg till en korridorplats i den gröna zonen i väntan på att röntgenavdelningen ska höra av sig.
Kl 16.00
Resten av arbetspasset kan Malin Sjödin tillbringa i sänghallen vid ambulansintaget för att ta emot patienter som inte ryms ute bland vårdteamen. Under kvällen får hon följa patienter på toaletten, byta blöja, hämta fika, tvätta nerkissade kläder och trösta ledsna patienter.
Kl 21.00
Malin Sjödins arbetsdag är slut. I dag kan hon gå hem i tid.
– Det var en bra kväll, sammanfattar hon
Morgonen efter var sex patienter som anlänt under Malin Sjödins arbetspass fortfarande kvar på akutmottagningen. Åtminstone någon av dem fick tillbringa över ett dygn på akuten. Också det ett bra facit. Det är inte längre ovanligt att det finns patienter som får tillbringa två dygn på akuten.