"Det saknas konkreta åtgärder"
Många ungdomar i Sverige känner sig tvingade att gifta sig, närmare bestämt 5 procent i åldrarna mellan 16 och 25 år.
- I debatten om hedersrelaterat våld har fokus legat på annat än hur hotet om påtvingat äktenskap eller frågan om att vara oskuld fram till bröllopet kan prägla ungas liv, säger Lisa Modée, projektledare på Ungdomsstyrelsen och ansvarig för rapporten.
Rapporten Gift mot sin vilja är den första i sitt slag i landet och den baseras på enkätstudier, samt flera utländska rapporter.
Enkätundersökningarna visar att fem procent av unga mellan 16 och 25 år, motsvarande omkring 70 000 personer, inte känner sig fria välja sin make eller maka.
Majoriteten är flickor och de flesta av dem har utländsk bakgrund. Problemen är mycket vanligare i religiösa familjer. En hög andel unga med utländsk bakgrund uppger även att de skulle bestraffas av sina föräldrar om de vore homo- eller bisexuella.
Problemen är också större i vissa kommuner. I kartläggningen här visade det sig att i Husby, Araby, Rosengård och Hjällbo var det 27 procent av de unga som hade begränsningar i valet av äktenskapspartner.
Vad är egentligen tvångsäktenskap? I en norsk studie skiljer man på arrangerade äktenskap där parterna tillfrågas, tvångsäktenskap som ingås under hot om sanktioner och en gråzon där det är lite suddigt mellan tvång och fri vilja. De unga i enkäten befinner sig längs hela den skalan.
I västvärlden är det vanligast numera att äktenskap baseras på romantisk kärlek. För inte särskilt länge sedan ingick unga arrangerade äktenskap även bland svenskar, ofta orsakat av att knyta ihop ägor och för att bilda allianser mellan släktgrupper. Bland vissa etniska grupper har äktenskapen hållits inom gruppen för att man ska överleva som etnisk grupp och det kan gälla även för vissa religiösa grupper.
I Norge och Danmark är tvångsäktenskap kriminaliserat. I Storbritannien kan man få fängelse om man tvingar någon att gifta sig.
- I Norge har man arbetat sedan 1998 med att förebygga tvångsäktenskap. Där har flera departement gått samman och enats om åtgärder. På norska ambassader i vissa länder finns en speciell tjänsteman som jobbar med att få hem de tvångsgifta ungdomarna till Norge, berättar Lisa Modée.
Att gifta sig i Sverige när man är 18 år är juridiskt sett helt okej. Är man yngre än 18 år krävs det dispens. Men enligt svensk lagstiftning har en person som tvingats in i äktenskap eller som gift sig innan 18 års ålder utan tillstånd från myndigheterna rätt till omedelbar skilsmässa. Att vara skild kan förstås bli komplicerat för dessa ungdomar och det är inte säker att de är hjälpta av det.
Det finns flera problem när det gäller de svenska myndigheternas agerande vid arrangerade äktenskap mot någon av parternas egna vilja. Mycket beroende på att det saknas enhetliga riktlinjer för hur de ska förhålla sig till ungdomarnas familjer. Ungdomarna kan också känna sig osäkra i kontakten med sociala myndigheter och på vad de egentligen kan hjälpa till med. Det är heller inte helt säkert att de blir trodda.
- Myndigheternas brist på barn- och ungdomsperspektiv är slående. I deras arbete utgår de från vad man kan se och tolka, och inte från vad barn och unga egentligen berättar, säger Lisa Modée.
Det finns också brister i skolornas rutiner och riktlinjer kring uppföljningsansvar, skolpliktsbevakning och frånvarorapportering.
Migrationsverket har små möjligheter att utreda den fria viljan i äktenskapet och har heller ingen möjlighet att hjälpa någon som känner sig tvingad till äktenskap av sin familj. Ett äktenskap som ingås utomlands anses giltigt om det är giltigt i den stat där det ingicks.
- Det jag inte kände till innan är att svensk lag accepterar att äktenskap kan ingås utomlands utan att någon av parterna, eller bara den ena är där, säger Lisa Modée.
För att socialtjänsten ska agera krävs att någon anmäler att en ung person far illa. 32 av 174 ungdomar som var aktuella för vård enligt lagen om vård av unga under 2007 hade tydliga begränsningar när det gällde att välja partner och äktenskap utifrån normer i sina familjer. Alla var flickor. Av dessa 32 hade endast tre anmälts på initiativ av myndigheter. Det var alltså flickorna själva som tagit kontakterna, trots att deras villkor var kända av skolpersonal och andra vuxna i flickornas omgivning.
- Det verkar klicka i samarbetet mellan myndigheter när det gäller dessa ungdomar. Jag tror att vi bara är i början när det gäller att förstå hur stora problemen är och hur de påverkar unga människors liv, säger Lisa Modée.
Rapporten lades fram i juni i år och dess siffror han nämnts då och då i debatter. Enligt Lisa Modée pågår också en diskussion på departementsnivå om vad man kan göra.
- Nu har vi statistik och fakta. Vad som saknas är konkreta åtgärder om hur vi kan förebygga att unga far illa. Här har Sverige en del att lära av hur Norge arbetat med frågan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!