Det överhettade Georgien

Uppsala2009-05-06 00:01
Ska sanningen fram är det nog ingen part i den kaotiska och överhettade georgiska inrikespolitiken som kan luta sig mot något överskott av trovärdighet. Gårdagens uppgifter om att ett försök till militärkupp, sponsrat från Ryssland, antingen avvärjts (enligt regeringen) - eller över huvud taget aldrig ägt rum (enligt oppositionen) är med andra ord extremt svårbedömda.
Presidenten och inrikesministern skulle mördas, hävdades det. Soldater på ett stridsvagnsregemente utanför huvudstaden Tbilisi hade gjort myteri, med avsikten att störa den nästan månadslånga Natoövning av bland annat terrorist- och krisbekämpning som inleds i morgon.
Ryssland har reagerat ytterst sårat på denna Nato-övning på det som man betraktar som om inte sitt territorium så i varje fall sin bakgård. Ryska talesmän avvisade också i går i ytterst förolämpande ordalag anklagelserna för att stå bakom (det eventuella) kuppförsöket.

Med konventionell logik lutar det åt slutsatsen att Ryssland har rätt. Det vore inte särskilt begåvat, utan mycket riskfyllt, att sätta i gång ett kuppförsök precis före en Nato-övning, hur mycket man än avskyr Nato.
Å andra sidan är frågan vilket utrymmet för konventionell logik är vid bedömningen av Rysslands politik på Kaukasus. Konventionell logik talade ju också emot det ryska militära angreppet mot Georgien i augusti. Inte minst bidrog ju detta till att skrämma bort mycket välbehövliga utländska investeringar från Ryssland - vilket det vore en grov förolämpning att utgå ifrån att den ryska regimen inte begrep.
Ändå sattes kriget i gång, för att inte tala om att Ryssland därefter huvudstupa rusade i väg med det huvudlösa beslutet att erkänna de från Georgien erövrade republikerna Sydossetien och Abchazien som självständiga stater. Det har utvecklat sig till en diplomatisk smälek för Ryssland. Venezuela och något land till har hoppat på det tåget. Inget annat.Inte ens Vitryssland har erkänt dessa "stater".

På motsvarande sätt skulle den konventionella logiken tala för att de olika politiska lägren i Georgien skulle ha allt att vinna på att försöka få ner motsättningarna mellan sig till en mindre explosiv nivå. Det skulle både försvåra för ryskt mullvadsarbete - och bidra till att göra landet mer attraktivt för Nato.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om