Som en stor guldbaggegala. Eller en Älvsjömässa, fast i roligare miljö. Så beskriver Uppsalabon Stig-Björn Ljunggren politikerveckan i Visby som startade på söndagen.
Själv är han på plats för att bekräfta och förnya sitt nätverk, som delvis är det han lever på som konsult på PR-byrån Grayling och frilansande proffstyckare med en stående inbjudan till tv:s morgonsoffor.
Att Almedalsveckan detta valår hyser 1 396 officiella evenemang, jämfört med sex stycken under valåret 1998, menar Stig-Björn Ljunggren är en naturlig utveckling.
– Det lönar sig att åka hit eftersom alla är här, säger han.
”Alla” handlar i detta fall inte om de breda folklagren. Utan om alla som tillhör det Stig-Björn Ljunggren kallar den politiska klassen med omnejd: politiker, lobbyister, näringsliv, intresseorganisationer och journalister.
– Allmänheten, eller pulvermosätarna som jag kallar dem, har inget här att göra. Det här är till för branschen. Här träffar man andra P1-lyssnare, säger han.
På en uteservering i centrala Visby nickar och hejar Stig-Björn Ljunggren på passerande riksdagspolitiker och journalister. Det är just det som är den stora vinsten med Almedalsveckan, förklarar han. Att orientera sig på den politiska kartan.
– För en nybliven chef i näringslivet som inte kan något om politik är det här en snabbkurs i Sverigekunskap. Företaget kanske har ett problem men vet inte på vilken politisk nivå det kan lösas. För dem är jag samhällskunskapsläraren. Mannen som talar med indianerna, en brygga mellan näringslivssfären och den politiska sfären, säger han.
Under veckan ska Stig-Björn Ljunggren hinna med mingel och intervjuer, och delta i en rad seminarier som debattör och moderator.
Han ska också ”gå runt med olika farbröder”. Men någon lobbyist är han inte, hävdar han.
– Jag bjussar helt enkelt lite på mitt nätverk. Talar om vem jag tror blir minister efter valet och hur politiken fungerar. Som en medlare som ger kunskap om lagstiftarna till den som vill något, säger han.
Stig-Björn Ljunggren, som är socialdemokrat, säger att han i princip skulle kunna jobba med vilka kunder som helst. Hans politiska uppfattning är inget hinder.
– Säg att vapenindustrin skulle be mig ta fram ett underlag i någon fråga, då skulle jag göra det. Däremot skulle jag inte argumentera för deras sak gentemot en politiker. Det blir inte trovärdigt.
Du har en massa olika roller. Hur har du blivit den du är?
– Jag är uppvuxen på landet och hade många tråkiga år utan lekkamrater. När jag hamnade i Uppsala började jag prata med alla. Jag har ett brett nätverk, 3 500 kompisar på Facebook, men egentligen bara en riktig vän. Min fru.
"Det lönar sig att vara här"
Pulvermosätarna göre sig icke besvär. Almedalsveckan är till för den politiska klassen. Det säger proffstyckaren, statsvetaren och konsulten Stig-Björn Ljunggren, som själv är sinnebilden för Almedalsbesökaren.
VISBY 20100704 Statsvetaren, politikern, lobbyisten och Almedalsräven Stig-Björn Ljunggren. Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX / Kod 10010
Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Född: 1957
Bor: Radhus i Luthagen, i samma politikertäta område som bland andra Socialdemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Thomas Östros och kommunalrådskandidaten Marlene Burwick (S).
Är: Proffstyckare, konsult, statsvetare, debattör och socialdemokrat.
Motto: ”Det ska vara roligt jämt”.
På fritiden: Har ingen hobby. Är hemma, lagar mat och plockar upp efter ungarna.
Om valet 2010: De rödgröna vinner valet, men Fredrik Reinfeldt sitter ändå kvar med stöd av Sverigedemokraterna.