En tredjedel (!) av alla djur i världen är skalbaggar – bara i Sverge finns ungefär 4400 olika arter. I helgen är det just skalbaggar som är i fokus på Biotopia, och den som vill kan titta närmare på småkrypen. Men alla är inte så små.
– En skalbagge som vi har köpt in från Malaysia är 13 centimeter lång, säger Erika Hedberg, naturpedagog på Biotopia.
Museibesökare, så väl barn som vuxna, kan bland annat träffa skalbaggar från olika länder, se hur larver äter sig fram genom trädstammar och grenar, och testa sina kunskaper i ett quiz.
– Vi har också några småkrypsletar-kit så att man kan ge sig ut i Vasaparken och leta och titta i lupp, säger Erika Hedberg.
Helgens skalbagge-event är en del av Biotopias nya småkrypstema i vår, som pågår till och med första helgen i juni. Skalbaggarna är först ut, sedan kommer steklar, fjärilar och avslutningsvis spindlar.
– Temat passar ganska bra nu på våren när det börjar myllra lite från stockar och stenar, säger Erika Hedberg.
Hon faceineras själv av skalbaggar, att det finns så många olika arter och att de har så olika levnadssätt. En sak har de dock gemensamt – skalet.
– Det är ett skydd, dels för att inte torka ut, dels mot angripare. Sedan ger det också stabilitet och rörlighet, skalbaggar har inget skelett, men skalet fyller samma funktion som ett skelett, säger Erika Hedberg.
Har du någon rolig kuriosa om skalbaggar?
– Ekoxbaggar äter sav, och när de slickar på barken händer det att den är jäst. Då kan de bli fulla och trilla ner från träden.
klara.stefansson@unt.se