Det kryllar av äpplen – fantastiskt äppelår i Uppsala

Det kryllar av frukt på Uppsalas äppelträd. Snudd på rekordår, enligt Martin Faiss på Granums musteri – skörden är så stor att de fått säga nej till sina stamkunder.

Jessica och Martin Faiss har drivit musteriet i snart tio år. Under tiden har de sett intresset växa.

Jessica och Martin Faiss har drivit musteriet i snart tio år. Under tiden har de sett intresset växa.

Foto: Adam Wrafter

Uppsala2023-10-21 20:00

– Det är hur mycket frukt som helst. 

Martin Faiss driver Granums musteri tillsammans med sin fru Jessica Faiss, där de både gör must av sina egenodlade ekologiska äpplen men också tar emot frukt från kunder. Men i år är det så mycket äpplen att de fått göra stammisarna besvikna. De har fullt upp med att ta hand om sin egen skörd. 

– Vi har tyvärr fått stänga för inlämning för att vi fick för mycket att göra, så det är många som är lite sura. Vi ber så hemskt mycket om ursäkt!

Martin Faiss säger att det är ett fantastiskt äppelår i år – nästan i paritet med 2018 som var ett riktigt rekordår, berättar han. 

– Det verkar vara så i hela Mälardalen, men framför allt i Uppsala. 

undefined
I dag mustar Granum ungefär 40 ton äpplen varje säsong.

Flera faktorer har fått äpplena att frodas. Martin Faiss berättar att det var dåligt med frukt förra året, det var kallt under blomningen och det gjorde att bina inte flög så bra under pollineringen. Det gör att träden är väldigt utvilade i år. 

– Det var jättefint väder i maj-juni när blomningen kom, då blev det en fantastisk fruktsättning och sen en fantastiskt fin sommar, säger Martin Faiss. 

Han vill tipsa Uppsalaborna om att starta ett musteri – det finns inte särskilt många och under de tio år som han och Jessica drivit Granum så har de sett intresset växa rejält. 

– Jag tror det har att göra med ett generellt intresse av att ta hand om sina saker. 

Det märks även på Uppsalabornas intresse just för äpplen, menar Martin Faiss. 

– När vi började fick vi in många dåliga och fula äpplen, det var dåligt skötta träd och övermogen frukt. Nu är det helt annorlunda. De flesta kommer med fina äpplen och är pålästa – Uppsalaborna är jätteduktiga på sina äpplen. 

Många har även en stark relation till frukten och till specifika äppelsorter. 

– Åkerö, Ingrid-Marie... Det finns ett antal såna sorter som man märker att folk tycker om. Det är gamla kultursorter som kan väcka mycket minnen. 

undefined
Bra väder och ett viloår för träden förra året – och skadedjuren har till och med hållit sig undan. Det har gjort att det kryllar av äpplen just nu.

Om man står handfallen med en stor korg äpplen som man inte vet vad man ska göra med så har Martin Faiss flera tips. Vill man ha must kan man gå till en hemsida som heter musterier.se där man kan hitta många andra duktiga musterier som tar emot äpplen. Eller så kan man ge sig på ett eget försök. 

– Man kan också gå ihop några grannar och köpa en enkel press och kross, det är inte enorm dyrt. Då kan man göra egen must och göra cider – cidervågen börjar verkligen växa också. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!