Lisas köp av raggsockor – stöttar dagis i Guinea Bissau

Bakeluckeloppisen vid Ulva kvarn är populär. Ridsportsaker, svamp, hjortron eller att kunna hitta nya fynd av tidningen Fridolf lockade många på söndagen.

Lisa Esengård köpte raggsockor av Therese Anderson. Intäkterna från försäljningen går till dagisbarn i Guinea Bissau. "Raggsockorna är nog det bästa jag köpt på en loppis" säger Lisa.

Lisa Esengård köpte raggsockor av Therese Anderson. Intäkterna från försäljningen går till dagisbarn i Guinea Bissau. "Raggsockorna är nog det bästa jag köpt på en loppis" säger Lisa.

Foto: Kjell Sjöberg

Uppsala2021-07-18 15:59

Det är tidigt på söndagsmorgonen, men det är redan full fart vid loppisen i Ulva, utanför Uppsala. Solen hade knappt gått upp när de första försäljningsekipagen anlände.

– Jag tror de första började rulla in här runt sex i morse, säger Moa Shearer från Ulva Handels- och hyresförening som arrangerar loppisen.

Jessica Hillerström och dottern Wilma har letat sig ut till Ulva för att hitta coca cola-glas.

– Jag har börjat samla. Jag har några olika sorter, berättar Wilma.

Mamma Jessica gillar gamla prylar och har en egen retroverksamhet.

– Jag tycker det är jättebra att Wilma är intresserad av återbruk och vill hänga med hit till Ulva. Det är viktigt att vi tar vårt ansvar och återanvänder saker och inte bara köper nytt hela tiden.

Hemma i bostaden har Jessica några tidiga loppisfynd som fått hedersplatser.

– Det är stora golvvaser från Upsala-Ekeby som jag köpte i början på 1990-talet. Jag betalade då 500 kronor styck för dem. I dag hittar man dem bara på kvalitetsauktioner där de går för stora pengar.

Tommy Kennbäck är en ivrig samlare av gamla magasin med Åsa-Nisse, Fridolf och 91:an. Han berättar att han gjort flera loppisfynd.

– När jag är på loppis är det egentligen bara magasinen jag letar efter och jag har hittat några riktigt fina från 1940- och 1950-talen, berättar han.

Kompisen Erik Lundevall är lite mera av en loppis-allätare, men det är framförallt ett köp av en fin mortel som han minns.

– Vi kom ut hit en söndagmorgon. Ganska direkt såg jag den där morteln och tänkte "den där ska jag ha". Jag var nog lite ivrig när jag skulle köpa och fick betala ett överpris. Men är fin och finns kvar hemma, berättar Erik.

Vid ett av de 141 loppisborden i Ulva sitter en skylt där det står "till förmån för dagisbarn i Guinea Bissau". Det är Therese Andersson som ligger bakom skylten. Hon har i 14 år jobbat på de två dagis i Guinea Bissau i Västafrika som hon nu samlar in pengar till.

– Jag känner att jag vill hjälpa till. Barnhemmen har det tufft och får knappt något statligt stöd till följd av att landet har det svårt ekonomiskt, förklarar Therese Andersson.

Lisa Esengård från Uppsala berättar att hon brukar åka ut till Ulva och köpa raggsockor av Therese Andersson.

– Hon gör dem själv och det är en helt fantastisk kvalitet. Känn på dem.

 Lisa Esengård behöver inte leta länge i minnet när hon ska berätta om sitt bästa loppisköp.

– Det är Therese raggsockor. Det är bra kvalitet och så går pengarna till en mycket bra sak, förklarar Lisa.

Det mesta går att hitta på bakluckeloppisen i Ulva. Jenny och sonen Jakob Köhler från Börje är på jakt efter ridsportutrustning. 

– Vi har nyligen tagit över en islandshäst och nu är jag på jakt efter utrustning till bland min son Jakob, berättar Jenny.

Efter att ha kollat in utbudet hos Carolin och Tuva Hagman bestämmer hon sig för lite olika ridsaker. Ett hästtäcke får henne att bli nästan nostalgisk.

– Sådana här täcken får man knappt tag på idag. Jag hade sådana när jag höll på med tävlingshästar för femton år sedan, berättar Jenny Köhler.

Eva och Ove Olsson har de två senaste söndagarna stått och sålt saker från ett dödsbo på loppisen. Men Eva gillar även att botanisera på loppmarknader.

– Ett mina starkaste minnen handlar om en matta. Jag gillar mattor och på en loppis på Åland köpte en stor trasmatta som var jättefin som maken fick bära hem, säger Eva Olsson med ett leende.

Bakluckeloppis i Ulva

Backluckeloppisarna i Ulva smygstartade för 25 år sedan. Då höll man till på en grusplan inne i Ulva by. Nu håller man till på en åker, precis utanför byn. Efter de första trevande försöken med loppis blev det stopp och uppehåll i fem år.  

Enligt Moa Shearer, från Ulva Handels- och hyresförening, så har man nu kontinuerligt under 20 år haft bakluckeloppisar i Ulva. Vanligtvis brukar det var ungefär 200 som är på plats varje söndag och säljer saker. 

Karta: Ulva kvarn
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!