Det judiska är just en krönika

Uppsala2008-01-09 00:01
Kan en tidskrift som redan i sitt namn anspelar på en minoritet vara också en av majoritetssamhällets viktigaste? För Judisk Krönika, som med sitt decembernummer firar 75 årsjubileum, är svaret utan tvekan ja.
Jubileet markeras med ett ovanligt tjockt och vackert formgivet nummer, fyllt av artiklar i frågor som givetvis har intresse ur ett judiskt perspektiv men som samtidigt är väsentliga för alla som intresserar sig för kultur och samhällsfrågor. Redan att Krönikan utkommit oavbrutet sedan 1932 - ett år före nazisternas maktövertagande i Tyskland - är värt att reflektera över. Genom Daniel Bricks och Hugo Valentins insatser var det tio år senare omöjligt för dess läsare att vara okunniga om Förintelsen. Under Jackie Jakubowski, chefredaktör sedan 1980, har antisemitismens nutida former och förklädnader avslöjats grundligare än någon annan stans.

Att dessa teman ständigt berörs i Judisk Krönika är självklart. Men den judiska erfarenheten har en mycket bredare relevans än så i varje samhälle som vill hålla på demokrati, öppenhet och mångfald.
Att i några meningar sammanfatta detta är ogörligt. Men det handlar naturligtvis om förhållandet mellan minoriteter och ett omgivande majoritetssamhälle, om spänningen mellan internationalism och nationell identitet, om en ständigt pågående diskussion om vad etiska bud som är grunden för all mänsklig samlevnad egentligen innebär. Den moderna världens utveckling under många århundraden skulle ha tett sig mycket annorlunda - och mycket torftigare - utan det judiska inslaget.
I den judiska erfarenheten finns också nyckeln till hur det som kallas det mångkulturella samhället måste fungera. Målet kan, som Lasse Dencik skriver i ett centralt bidrag till jubileumsnumret, bara vara jämställdhet, fullvärdigt medborgarskap och likhet inför lag och myndigheter - inga särbestämmelser i något avseende - men samtidigt ett anspråk på respekt för ett civilt liv som inspireras av den egna kulturella eller etniska identiteten.
Författaren Lars Andersson sammanfattar elegant både den långa historien och de 75 åren med orden att "det judiska är såvitt jag kan förstå just en krönika". Någon bättre användning för 100 kronor - jubileumsnumrets pris i handeln - är just nu svår att hitta.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om