Det jäser bland brödälskarna

Bröd är något som engagerar. Den saken är klar efter förra veckans krönika då jag berättade om lyckan över att hitta ett surdegsbröd med rätt smak, seghet och skorpa, skriver UNT:s konsumentreporter Maria Person.

Foto:

Uppsala2006-10-30 00:01
Många läsare har hört av sig och berättat om sin syn på brödkulturen i Uppsala. Inga vackra ord kan jag lova. Det jäser bland brödälskarna är det minsta man kan säga.
Men Erik Fries skriver att han inte är lika lyrisk som jag. Parisbrödet han köpte var inte lika saftigt som det han åt då han bodde i Heidelberg några år. Då brukade han njuta av prima surdegsbröd med en stark ost och ett glas kall mjölk.
Erik Norberg tillhör dem som ofta letar förgäves i Uppsala. Desto mer njuter han då han vistas i sommarhuset på Öland. I en vanlig Ica-butik på ön finns det en helt annan tillgång än i stora Uppsala berättar han.

Marita Prokop driver Ostboden i Saluhallen. Hon säger att efterfrågan på surdegsbröd är jättestor och att det nu är brödkö som gäller för den som vill köpa bröd från parisiska Poilane. Brödet har funnits länge och bland kunderna fanns en gång i tiden den grekiske skeppsredaren Onassis. Varje vecka flögs brödet i chartrat plan hem till hans ö i grekiska arkipelagen.
Men någon surdegsvurm verkar det inte vara bland Uppsalas bagare. Ännu har ingen nappat på min efterlysning och flaggat för att de bakar genuina surdegsbröd. Däremot har några utsocknes bagare hört av sig till UNT. De utlovar bröd, helt i klass med det parisiska. Jag har redan bokat en resa till surdegarnas uppländska paradis.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om