Det hemliga färgmuseet

Det är som att kliva in i en vanlig färghandel, fast för 90 år sedan. Bakom låsta dörrar, otillgängligt för allmänheten, finns Upsala Färgs museum.

Färghandelsmuseum som Uppsala Färg äger. Stängt för allmänheten i dagsläget. Ligger vid Bolandsgatan 9.

Färghandelsmuseum som Uppsala Färg äger. Stängt för allmänheten i dagsläget. Ligger vid Bolandsgatan 9.

Foto: Erik Kulo

Uppsala2012-04-21 08:07

En spetsig doft slår i näsan så fort man kliver in i lokalen på Bolandgatan i Uppsala. I dåtidens färghandel köpte kunden med sig linolja, terpentin och pigment och tillverkade färgen själv. Efter egna recept blandades ingredienserna till en färdig färg. Först på 1930-talet gjorde den färdigblandade färgen entré. Doften från lacknafta och linolja har etsat sig fast i trämöblerna.

Lacknafta och fotogen pumpades upp ur stora tankar nergrävda i jorden. Bygdens invånare kom sedan med sina dunkar och handlade på sig i lösvikt.
– Det är ju en hantering som skulle vara helt otänkbar i dag med tanke på brandrisken, säger Johan Lindqvist, vice vd för Upsala Färg.
Tvättmedel, klister, vaxdukar, tvål, kryddor, parfym och självklart färg och tapeter såldes i butiken. Det var mer en diversehandel än en färgaffär. På de mörka trähyllorna står mängder med kärl kvar, prydda med gamla etiketter. Här finns allt från vinsyra till lakrits och fänkål.

Upsala Färg grundades redan 1908 av Hilmer Lindqvist, farfars far till Johan och Håkan Lindqvist som i dag driver företaget. I de här lokalerna i Boländerna har man återskapat hur en färghandel såg ut för mycket länge sedan. Förr i tiden fanns många färghandlare på landsbygden, och genom att samla attiraljer från dem och från bland annat en färghandel i Stockholm lyckades Lars Olof Lindqvist skapa ett museum. Han var mycket intresserad av historik och dokumentation och färghandlargenerna fanns i blodet. Det blev ett av hans stora intressen. Sedan 1983 finns en autentisk färghandel inklusive kontor anno 1920.

När Lars Olof Lindqvist levde var museet öppet för allmänheten, vilket det inte längre finns tid för. Många äldre kunde då komma och lyssna på historien bakom företaget och de många dofterna framhävde en och annan tår.
– I framtiden får vi väl se vad som händer med allt det här. Men det behöver vi ju inte ta beslut om än på ett tag, säger Johan Lindqvist.
Inne på kontoret som finns i anslutning till färghandeln ligger motboken på skrivbordet och en stor cigarr vilar i ett askfat. På väggen hänger herrarna Lindqvist, farfars far, farfar och pappa. Bredvid porträtten finns det plats för fler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!