I dagarna klubbas budgeten för nästa år i Uppsala kommunfullmäktige. UNT har tidigare skrivit om mittenstyrets (S, L, MP) budget, som bland annat innehåller satsningar på skolan och klimatet. Vilka frågor vill då de sex oppositionspartierna fokusera på? UNT bad dem lyfta sin mest prioriterade fråga.
För Moderaterna är svaret enkelt: tryggheten. Bland annat vill man satsa totalt 20 miljoner kronor på fler ordningsvakter och övervakningskameror i Uppsala, där styret lägger åtta miljoner.
– Vi vill också inrätta en trygghetscentral i Uppsala som ska samordna trygghetsarbetet på en operativ nivå, dit man ska kunna ringa om man ser något. Vi lägger totalt 65,9 miljoner på trygghetsfrågan, 22 miljoner mer än styret. Om vi inte har trygghet spelar det ingen roll hur väl det fungerar i skolan och inom äldreomsorgen, säger kommunalrådet Fredrik Ahlstedt (M).
Även mittenstyret satsar många miljoner på liknande åtgärder. Vad är skillnaden?
– Trovärdigheten hos styret är ganska låg i trygghetsfrågan. Man satsar bra med pengar på förebyggande arbete, men inte tillräckligt på kameror och ordningsvakter.
Kameraövervakning, ordningsvakter och belysning står högt i prioritet även för Sverigedemokraterna. Men partiet vill även se över möjligheten för kommunen att vräka kriminella och deras familjer och att porta dem från bostadskön. Partiet vill också ta fram en rivningsplan för delar av Uppsalas utsatta områden.
– Uppsala har precis som andra städer byggt miljonprogram som bevisligen blivit grogrund för kriminalitet. Det räcker inte med att sluta bygga, man måste också göra en översyn av de boenden man har och ersätta med något bättre, säger partiets gruppledare Linnea Alm.
Hur ska människor ha råd att bo kvar om man river och bygger nytt?
– Vi föreslår att man tar fram en plan för det här. Då får man ta hänsyn till de bitarna. Vi vill ersätta miljonprogrammen med tryggare områden och se över om man kan ha gemensamma tillgångar. Det ger en ökad benägenhet att ta ansvar.
Partiet vill också slopa avhopparverksamheten "Sluta skjut" och stryka satsningen på att få fler barn i utsatta områden att börja i förskolan.
– Vi vill i stället satsa på välfärdens kärna. När det kommer till förskola för utrikesfödda vill vi inte kratta manegen för att införa obligatorisk förskola, utan att familjer ska få välja själva. "Sluta skjut" menar vi är ytterligare en "saft och bulle"-åtgärd som inte har den effekt man vill att det ska ha.
Även Centerpartiet lyfter frågan om trygghet, men väljer att fokusera särskilt på insatser mot hedersrelaterat våld och förtryck för totalt 25 miljoner kronor. Bland annat vill man utbilda skol- och omsorgspersonal i att känna igen tecken på hedersförtryck, och satsar 12 miljoner på att stärka upp socialnämndens möjlighet att skydda de som utsätts.
– Alla partier lyfter trygghetsfrågan men det som särskiljer oss från andra partier är att vi lyfter den otrygghet som finns inom hemmets väggar. Det är viktigt att vi inte bara fokuserar på den trygghet som beskrivs i handlingsplaner för Gottsunda och Valsätra. Vi har tidigare lyft den här frågan i fullmäktige och lägger nu en större slant för att få till ett långsiktigt, evidensbaserat arbete i frågan, säger partiets gruppledare Jonas Petersson (C).
Kristdemokraterna presenterar sin budget under devisen "Sänkt skatt – starkare samhälle" och föreslår en skattesänkning med 50 öre, vilket innebär omkring 292 miljoner i minskade skatteintäkter.
– Vi är angelägna om att skära ner på kostnaderna i våra verksamheter, de har tillåtits att växa för mycket de senaste åren samtidigt som lånen har ökat på ett oacceptabelt sätt. Det är ett problem att man har tävlat med varandra om hur mycket man lägger ner på verksamheterna, säger kommunalrådet Jonas Segersam.
Han menar att det finns utrymme för besparingar inom stora delar av kommunen, exempelvis vad gäller skolans lokal- och administrationskostnader och genom att minska de investeringar som gatu- och samhällsmiljönämnden står för, men även genom att banta kommunens kommunikationsstab. Totalt ligger partiets effektiviseringar nästa år på 144 miljoner, vilket kan jämföras med mittenstyrets på drygt 33 miljoner.
Uppsala växer snabbt. Hur ska det gå ihop med minskade investeringar?
– Vi tycker att vi kan dra ner lite på investeringarna. Uppsala ska absolut växa men kanske inte så mycket. Det är viktigt att man investerar på ett klokt sätt, det kanske exempelvis inte alltid behöver vara kommunen som bygger skolor och äldreomsorg, säger Segersam.
Efter förhandlingar om bland annat slopade effektiviseringskrav på äldreomsorgen har Vänsterpartiet lovat att stötta mittenstyrets budget. Men kommunalrådet Tobias Smedberg (V) är kritisk till att styrets sparbeting är tillbaka redan i den preliminära budgeten för 2023. Partiet vill i stället att man minskar kommunens överskottsmål från 2,2 procent till 1,7 procent, och lyfter effektiviseringskraven på både äldrenämnden och socialnämnden även framöver.
– I stället för att göra rekordstora överskott väljer vi att trycka ut mer pengar till välfärden. Det räcker inte med ett andrum på ett år, man måste jobba mer långsiktigt. Tillsammans med att stoppa vinstuttaget från privata aktörer, framförallt inom äldreomsorgen, får vi loss över 100 miljoner mer än vad styret har, säger Smedberg.
Samtidigt är det viktigt inför framtida investeringar att kommunen går med överskott. Varför är inte den frågan lika prioriterad för er?
– Även 1,7 procent är ett starkt resultat och samtidigt tillräckligt för att välfärden får det som behövs här och nu. Äldrenämnden har varit kroniskt underfinansierad och socialnämnden har gått med underskott i många år. Man säger att de inte "klarat av sina sparkrav". Jag skulle säga att man är underfinansierad.
Även Feministiskt initiativ vill slopa effektiviseringskravet på nämnderna, men går steget längre och plockar bort sparkrav på samtliga nämnder i nästa års budget. Som enda parti driver de också frågan om att höja skatten och föreslår en skattehöjning med 6 öre, vilket innebär omkring 35 miljoner kronor till kommunens kassa.
– Styret skär ned med runt 33,6 miljoner genom effektiviseringar som egentligen handlar om att man sätter press på personalen att göra ännu mer. Vi sätter alltid de mänskliga behoven först, ekonomin får vara ett medel för att uppnå det, säger gruppledare Lovisa Johansson (FI).