Det här vill partierna göra för att förbättra psykiatrin

Hur vill ni förbättra psykiatrin och komma åt psykisk ohälsa?

Uppsala2014-09-12 12:00

Erik Weiman (M):
Alliansen har tagit fram en valplattform där vi rent allmänt lyfter fram vikten av kortare väntetider, och det tror jag är särskilt viktigt inom psykiatrin. Vi satsar kraftigt på att utbilda fler psykiatriker genom en kompetensförsörjningsplan som antogs i april. Alliansen tycker att det är viktigt att man snabbt får en första kontakt med vården. Primärvården har en viktig roll men det får heller inte bli för högt tryck på den, för primärvården ska hantera många områden. En satsning som vi redan infört är vårdval för psykoterapi som ökat tillgången till psykoterapeuter.

Lina Nordquist (FP):
Vi vill avsätta 20 miljoner årligen och öronmärka dem för psykiatrisk vård. En sak som vi tycker är extremt viktigt inom både primärvården och skolhälsovården är att man får träffa kuratorer och psykologer. Det betyder bland annat att vi måste utbilda fler, vilket pågår för fullt. Vi vill även att man inom primärvården direkt ska kunna konsultera med specialistpsykiatrin på Akademiska, vilket man delvis redan börjat med.
Det är ett smartare sätt att använda resurserna om kan man göra en snabbkoll direkt och göra en bedöming av vilken hjälp som är mest lämplig.


Anna-Karin Klomp (KD):
Psykisk ohälsa ser jag som ett ganska brett samhällsproblem. Unga i Sverige mår allt sämre och behöver mer kontakt med vuxna. Både med föräldrar samt kuratorer och skolpsykologer. Även ungdomsmottagningarna har en oerhört viktig roll här. Vi vill se fler psykologer till ungdomsmottagningarna och dessutom se till att det finns ungdomsmottagningar i alla kommuner. Vi behöver också utbilda fler specialistläkare och specialistsjuksköterskor, samt få en bättre samverkan mellan öppenvården och slutenvården inom psykiatrin på Akademiska.

Inga Alm (C):
Det är väldigt viktigt att landsting och kommun arbetar effektivare för att hjälpa unga och sätta in insatser i tid. Det är också viktigt att nå ut med kunskap om psykisk ohälsa. Vi har tillsammans byggt upp en webbplats som heter SAGA – Samarbete och Gemensamt Ansvar för barn och ungas psykiska hälsa, där man enkelt kan gå in och få information och hjälp. Vi måste också bli bättre på att ta hand om anhöriga. De ska också få möjlighet att träffa sjukvårdspersonal. Skyddsnätet runt omkring är viktigt. Inom psykiatrin måste vi få fler utbildade ST-läkare.

Vivianne Macdisi (S):
Många med psykisk ohälsa hamnar mellan stolar, frågan måste upp på högsta politiska nivå. Vi vill att kommun och landsting skriver välfärdskontrakt om psykisk ohälsa med mål och uppföljning för att garantera ett bra samarbete och förebyggande insatser. Där ska bland annat ingå en nollvision om självmord och att en skolsköterska har max 400 elever – i dag har vissa 800 elever. Privata och offentliga aktörer måste medverka till att psykisk ohälsa blir en prioriterad fråga. Det krävs mer kontinuitet och kortare köer i specialistpsykiatrin så att patienter och anhöriga känner trygghet i vården.

Johan Edstav (MP):
I dag ser vi att skolhuvudmännen tar ett väldigt varierande ansvar när det gäller elevhälsovården. Vi vill få till ett pilotprojekt som gör att landstinget tar över elevhälsovården helt så att det blir mer jämlikt. Vi måste korta köerna till flera delar inom vuxenpsykatrin och en central del där är att rekrytera personal. Politiken måste också ta ett större ansvar för sjukhuset genom att tillsätta en styrelse för Akademiska som genomför åtgärder så att sjukhuset blir en mer attraktiv arbetsgivare.

Sören Bergqvist (V):
Primärvården behöver fler psykologer och kuratorer än det finns i dag. Sedan behöver självklart de svårare fallen komma till specialistpsykiatrin och där råder det i dag en stor brist på psykiatriker. Man behöver arbeta mer med att se hur man kan omstrukturera arbetet där och därmed rensa tid för psykiatrikerna eftersom det just nu är svårt att rekrytera personal. Jag tror även att man behöver utveckla nya vårdformer i form av gruppbehandlingar och mer kulturella och fysiska aktiviteter som kan göra stor nytta när det gäller just psykisk ohälsa.

Pavel Gamov (SD):
Vi vill utöka antalet vårdplatser inom psykiatrin. Inte minst inom barn– och ungdomspsykiatrin därför att vi ser överlag att framför allt barn och ungdomar mår allt sämre. Vi vill även stärka samarbetet mellan kommun och landsting, inte minst på skolorna. Sverigedemokraterna vill anställa fler skolpsykologer och skolsköterskor för att man ska få hjälp och stöd i tid. Ett stärkt samarbete mellan kommun och landsting skulle också göra det lättare att få kontakt med primärvården eller specialistvården om den typen av åtgärder behövs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om