Enligt bostads- och fastighetskonsulten Juni Strategi i Stockholm är just nu 1700 nyproducerade lägenheter i Uppsala ute till försäljning mot 700 på andrahandsmarknaden. Så har det i stort sett varit under hela 2017. Nyligen skrinlade dessutom två fastighetsutvecklare, Oscar och Tobin Proerties, var sitt projekt i city.
Det bekymrar dock inte kommunalrådet Erik Pelling (S) särskilt mycket.
– Fastighetsutvecklare som Oscar och Tobin Properties är specialiserade på lite lyxigare projekt. Men i övrigt tuffar det på. Vi har slagit nytt rekord i beviljade bygglov och klarat målet om att bygga 3000 nya bostäder om året med råge. Samtidigt ser vi att det börjar sakta in, säger han.
Erik Pelling ser gärna att priserna går ner. Som det är i dag har många som behöver bostad inte råd att köpa.
– Det har varit en helt hutlös prisuppgång som utestängt många som behöver en bostad. Det är sunt om det nu svänger över lite mer till förmån för köparna. Vi behöver bygga till rimligare priser både när det gäller bostadsrätter och hyresrätter.
De senaste åren har du argumenterat hårt för att öka byggandet så mycket som möjligt. Var det rätt strategi?
– Ja det var det. Det som har gjort det allt dyrare att skaffa sig en bostad är den skriande bostadsbristen. Att bygga ikapp, att bygga hållbart och att skapa ett större utbud av olika upplåtelseformer och bostadstyper är det som på sikt kommer att sänka kostnaderna för vanligt folk.
Finns det risk att ni får lov att prioritera om i projekt som Ulleråker om byggtakten går ner?
– Det är för tidigt att säga. Konjunkturen i byggandet går upp och ner hela tiden.
Ska Uppsalahem bygga mer om konjunkturen svalnar?
– Det har vi inte diskuterat men kanske Uppsalahem nu kliver fram och ökar sitt byggande. Tanken är att bolaget ska fungera som en konjunkturregulator. När den privata marknaden viker och priserna sjunker skapas bättre möjligheter för Uppsalahem att bygga till lägre kostnad och lägre hyror, säger Erik Pelling.
Byggbolaget NCC anser att en del av kostnadsökningarna beror på att kommunen ställt höga krav på arkitektonisk gestaltning och hållbarhet. Erik Pelling håller inte med.
– Byggindustrin säger alltid att det blir för dyrt. Det går att bygga nytt med god arkitektur också till lägre kostnader. Det gäller bara för byggbolagen att anlita bra arkitekter och hitta nya bostadslösningar. Ser vi inte till att få en god arkitektur i våra nya stadsdelar så riskerar vi inom kort att få samma kritik som för 60- och 70-talens miljonprogram, säger han.