"Det här slår jättehårt"

Nyby vårdcentral måste ragga 3000 nya patienter för att klara ekonomin nästa år. Olistade patientbesök ger minus i kassan. Lilla Luthagens vårdcentral räknar med att klara sig bättre trots att de tappat flest patienter i länet. Men osäkerheten är stor.

- Vi hugger varje patient som kommer hit och erbjuder dem att lista sig hos oss, säger Britt-Inger Tuoremaa, husläkare på vårdcentralen i Luthagen.

- Vi hugger varje patient som kommer hit och erbjuder dem att lista sig hos oss, säger Britt-Inger Tuoremaa, husläkare på vårdcentralen i Luthagen.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2008-12-17 07:00
Luthagens vårdcentral har i dag områdesansvar för cirka 5200 patienter. Av dem är bara 3300 listade. Nu kämpar mottagningen på för att nå de som inte listat sig, med brev och personliga telefonsamtal.
- Vi hugger varje patient som kommer hit och erbjuder dem att lista sig hos oss, säger vårdcentralschef Britt-Inger Tuoremaa.

Under tiden UNT besöker vårdcentralen listar sig ytterligare tre. Men det är långt innan de nått samtliga 1900. Trots det räknar Britt-Inger Tuoremaa med att klara ekonomin 2009.
- Vi har en stor andel äldre och det ger oss en hög grundersättning. Men vi måste ändå lista mer patienter för att vara säkra. Hur utfallet verkligen blir vet vi inte, säger hon.
Insikten om att vården i Uppland snart kommer att verka på en konkurrensutsatt marknad är påtaglig. Britt-Inger Tuoremaa planerar en kampanj för att locka yngre kunder.
- Kanske kan man dela ut gratis kondomer till ungdomar i Luthagen och samtidigt informera om klamydia som vi har en del problem med, säger hon.

Om Luthagens vårdcentral har läget under kontroll så ser det värre ut på andra håll. För Nyby vårdcentral är läget akut. Minst 3000 fler listade patienter måste vårdcentralen har för att gå runt nästa år. Verksamhetschef Monica Mäki Karlstrand har bara ett budskap. "Lista dig på din vårdcentral. Annars hamnar dina vårdpengar någon annan stans". Hur stort Nybys underskott kan bli vill hon inte spekulera i.
­ - Många olika delar spelar in. Varje olistad patient som besöker oss innebär en förlust. Vi kommer inte att kunna ta emot alla, om de blir många.

Speciellt svårt kan det blir för barnhälsovården. Många föräldrar som nyttjar Nyby vårdcentrals väl utbyggda barnhälsovård är listade på annat håll.
- De kommer redan i dag och ambitionen är att erbjuda dem att lista sig hos oss. Men har vi ett 1000-tal sådana besökare under nästa år klarar vi oss inte. Det säger sig självt. Det går inte ekonomiskt, säger Monica Mäki Karlstrand.
På landsbygden är läget också kärvt trots att många listar sig. Östervåla vårdcentral befarar ett tapp på nära två miljoner kronor nästa år på grund av sänkta patientavgifter.
- Vi skulle behöva 1000 nya listade patienter för att gå runt. Så många bor inte här. Det här slår jättehårt mot alla, säger vårdcentralschef Anders Gustavsson.

Alternativet är att öka antalet besök.
- Vi har en del idéer bland annat att erbjuda friskvård i grupp för att generera mer besök. Vi måste hitta alla vägar för att få ekonomin att gå runt, säger han.
Nyby vårdcentral går i dagarna ut med brev till alla som inte listat sig och ber dem göra det.
- Befolkningen måste tänka över vad de har för vårdbehov och välja efter det. Men det här är nytt och många har inte hunnit dithän ännu. Till dess står vårdcentralerna inför en svår omställningsperiod, säger Monica Mäki Karlstrand.

Britt-Inger Tuoremaa anser att det gäller att fokusera på det möjliga, hålla hög kvalitet och bra service. Sjuksköterskan Helena Andersson känner kamplust.
- Under de senaste åren har vi lyckats förändra mycket när det gäller tillgänglighet på telefon och patientbesök. Vi är en liten vårdcentral med nöjda kunder så det ska nog gå bra hoppas jag, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om