Fyra stora lastbilar har rullat in bland de välklippta buskarna i Botaniska trädgården i Uppsala. En har lyftkran och håller på att lasta av vad som ser ut att vara flera ton bajamajor. Framför orangeriet står ett tiotal killar med bara armar och monterar ihop ett skelett av stål som ska bilda en stor scen. De riggar för Laleh som kommer hit ikväll med sin skönsång. Arrangören Jonas Curling är peppad. Drygt 3 000 personer har hittills köpt biljetter. Men alla Uppsalabor är inte frälsta i den nya utomhustrenden. Först Kent på slottet och nu det här. Ska man verkligen hålla låda i sådana historiska miljöer? Tja, tittar man längre tillbaka. Riktigt långt tillbaka, så har Uppsalaborna varit kända för att anordna riktiga brakfester inne i stan på just dessa marker.
– Varje gång det var kungabesök, vare sig det var en kröning, begravning eller giftermål så skulle det hållas en stor fest där hela staden fick delta, inte bara borgarna, säger Mia Skott, historiker vid Uppsala universitet.
Och det var rätt ofta som kungligheterna kom hit. Kröningarna var alltid häftigast. De skedde i domkyrkan, men festen hölls uppe vid slottet och Botaniska som då var den kungliga trädgården. En som har kommit att bli expert på dessa festligheter är Hans Odöö som har varit guide sedan 1974. Han menar att Erik den XIV är den som har stått för stans största partaj någonsin.
– "Publiksiffrorna" var helt absurda i förhållande till Uppsalas folkmängd. Kent och Laleh ligger helt klart efter, säger han och skrattar.
Under Erik XIV kröning fanns över 7 000 människor i Uppsala som normalt sett då hade cirka 1 700 invånare. I dag skulle det motsvara en ökning med 800 000 personer. Alla bjöds på mat och underhållning av högst klass. 300 får, 64 oxar, 500 gäss och tusen höns hade forslats hit till gästerna. Dessutom serverades helstekt oxe fylld med kalv, och ur fontäner sprutade vin och öl. I grönområdena hölls tornerspel och man hetsade björnar mot hundar samt visade upp samiska flickor med renar för exotisk beskådan.
– Det här var en fest som pågick i flera dagar just uppe vid slottet och det som i dag är Botaniska, liksom ner mot domkyrkan. Sista kvällen sköts det raketer och fyrverkerier från slottet, sen antände man det provisoriska träslott man byggt för festligheterna, intill det riktiga slottet och lät det brinna ned till grunden. Som en del av skådespelet. Det skulle vara något det för dagens arrangörer det!
Att de historiska markerna får smaka på festligheter igen tycker han är trevligt. Men han tror aldrig att vi kommer att få uppleva det drag Erik den XIV bjöd på.
– Inget ont om de aktuella konserterna, men jämfört med år 1561 så är de som en kopp kaffe i Säffle. Det var Erik XIV som verkligen satte utomhusfesten på kartan i Uppsala, säger Hans Odöö och skrattar.