"Det här gör man för att det är roligt, inte för att få jobb"

Dalarna Högskola i Falun är Sveriges snabbast expanderande högskola. Medieproduktionsprogrammet lockar studenter från hela landet. Men studenterna som går utbildningen gör det för att det är roligt, inte för att få ett jobb.

Ylva Oldberg från Karlstad hoppas att utbildningen på Dalarnas Högskola ska resultera i ett jobb som bildredigerare.

Ylva Oldberg från Karlstad hoppas att utbildningen på Dalarnas Högskola ska resultera i ett jobb som bildredigerare.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2005-11-06 00:00
Det är en minut kvar till sändning och i kontrollrummet är anspänningen hög.
— Vilken kamera startar vi i? Trean?
— Han är för långt till höger i bild, vinjetten måste in bredvid honom.
— Gästen är inte här än. Någon måste gå ner och kolla om han står där ute.
Nedräkningen från tio börjar, vinjettmusiken startar — och den känns vagt bekant. Rederiet?
Falun Lives fjärde nyhetssändning den här veckan rullar i gång. Toppnyheten är att en lärare vid skolan har blivit bestulen på sin laptop, följt av ett råddigt inslag om Halloween och den upprörande historien att ungdomar i Falun använder smärtlindrande plåster för att droga sig.
Det handlar inte om någon riktig sändning. De enda som får se programmet är studenterna, lärarna och UNT:s utsända.

Får inte ens praktikplats
De 17 studenterna är inne på andra året av det treåriga Medieproduktionsprogrammet på Dalarna Högskola i Falun. De flesta har lockats hit från hela landet för att skaffa sig en medieutbildning.
Men de är inte fokuserade på att få jobb när de är utexaminerade.
— Man söker inte till det här programmet för att man vill ha jobb. Man gör det för att det är kul, säger Oscar Dahl. De övriga studenterna instämmer.
Faktum är att de flesta av dem kommer att få svårt att få ens en praktikplats.
— På lokal-tv-stationerna kräver de att man kan vara både reporter och redigera inslagen. Vi har ingen reporterutbildning, så då blir det ingen praktik. Och utan praktik får man inget jobb, säger Oscar Dahl.
Dalarna Högskola har cirka 10 000 studenter och är Sveriges snabbast expanderande högskola. Till höstens intagning ökade antalet förstahandsansökningar med 23 procent.

"Jätterolig utbildning"
Forskning bedrivs inom ämnen som "Bärkraftigt samhälle", "Intelligenta transportsystem", "Forskningsförankrad lärarutbildning" och "Vårdvetenskap". Utbildningarna skapas i nära samarbete med företag och myndigheter i Dalarna. Vägverket, Clas Ohlsson, SSAB och Stora Enso sitter med i skolans branschråd.
En treårig utbildning i Design i digitala medier, beställd av branschrådet, startades i höst. Vad man blir när man är klar med utbildningen är ingen riktigt på det klara med. "Mediearkitekt", föreslog branschrådet att det skulle kallas.
Och resurserna finns. Studion och kontrollrummet i skolans mediehus beläget på det gamla Dalregementet är i samma klass som i en riktig tv-studio. Att ljudet är halvtaskigt och ljuset illa inställt beror nog snarare på hantverkarna än på redskapen.
— Det är en jätterolig utbildning och utrustningen är väldigt fin. Det är som på riktigt, säger Ylva Oldberg från Karlstad, som hoppas på att få ett jobb som bildredigerare när hon är klar med Medieproduktionsprogrammet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!