"Det här placerar Akademiska bland medelmåttorna"

Kritiken från Liberalerna mot hur övriga partier hanterat frågan om Akademiska sjukhusets framtid är hård. "Det här placerar Akademiska bland medelmåttorna", är omdömet.

Malin Sjöberg Högrell, Liberalernas regionråd, hoppas att storbråket om Akademiska ska leda till en ny inriktning.

Malin Sjöberg Högrell, Liberalernas regionråd, hoppas att storbråket om Akademiska ska leda till en ny inriktning.

Foto: Klara Nyth Stålberg

Uppsala2025-02-28 10:00

Nyheten i korthet

  • Liberalerna kritiserar andra partiers hantering av Akademiska sjukhusets framtid, menar att det placerar sjukhuset bland "medelmåttorna".
  • Partiet förespråkar att bygga ett nytt sjukhus i Uppsala istället för att renovera det befintliga, vilket de anser kan bli dyrare i längden.
  • Liberalerna varnar för att förslaget att bygga vidare på dagens sjukhusområde kan äventyra Akademiska sjukhusets ställning som universitetssjukhus.

Liberalerna är det enda parti som förespråkat lösningen att bygga ett nytt sjukhus i Uppsala, i stället för att bygga nya sjukhusbyggnader på dagens sjukhusområde.

Efter bråket på regionstyrelsen i tisdags hoppas de nu att de övriga partierna ska tänka om. Att fortsätta lappa och laga på Akademiska sjukhuset är ett dumsnålt beslut som kan bli dyrare i längden, menar Liberalerna.

– Det är en jättestor prislapp och otroligt många miljarder det handlar om. Vi såg när man renoverade 70-huset att vi fick ökade kostnader i den renoveringen. Dessutom fick man ordna en direktlinje mellan de som renoverade och hjärnkirurgen. Det går inte att hålla på med hjärnkirurgi när huset vibrerar, säger Malin Sjöberg Högrell (L).

undefined
Malin Sjöberg Högrell säger att man måste tänka mycket mer långsiktigt på Akademiska sjukhuset i stället för att skapa ett lapptäcke av särlösningar.

Liberalerna pekar på att politikernas förslag att bygga vidare på dagens sjukhusområde går emot den gedigna utredning som har gjorts, en utredning som dessutom granskats i en second opinion av utomstående bedömare i branschen. Detta riskerar att äventyra Akademiska sjukhusets ställning som universitetssjukhus. Regionen riskerar nu att få ett byggskadat sjukhus, skriver de i sin reservation.

"Det är en ambitionsnivå som placerar oss bland medelmåttorna och inte i toppklass", skriver de.

– Jag tycker att man missar vad det här betyder för hela regionen och för life science-industrin, säger Malin Sjöberg Högrell.

Blir det inte negativt för patienter och personal om Akademiska sjukhuset delas upp på två platser?

– Redan i dag har vi ju läkare på Akademiska som jobbar på både Samariterhemmet och Elisabethsjukhuset. Så de flyttas ju redan i dag mellan olika delar av staden.

Och om man ska bygga ett nytt sjukhus, blir inte de investeringar man gjort i 100-huset och 70-huset bortkastade?

– Jag tycker det är bra investeringar som gjorts. Men bygger vi ett nytt sjukhus pratar vi om en tidsperiod på kanske 25 år innan allt är klart. Och då kanske 70-huset behöver renoveras igen.

Hur stort hopp har du att de andra partierna ändrar sig? Ni är ju ensamma om den här åsikten.

– Mitt hopp väcktes väl efter det som hände med kaoset på regionstyrelsen. Jag tror att vi behöver fortsätta att utreda frågan. De andra partierna tänker sig att bygga ett nytt centralblock på det man kallar kökstomten. Men frågan är om det ens kommer att gå att genomföra, säger Malin Sjöberg Högrell.

Unn Harsem (C) som lett den parlamentariska gruppen som diskuterat fram det politiska förslaget att fortsätta bygga på sjukhusområdet säger även efter det kaotiska mötet i regionstyrelsen att det är ett bättre alternativ.

– Vi behöver lösa de problem vi står inför proaktivt på ett strukturerat sätt. Och då får vi börja med centralblocket. Det är oerhört angeläget att komma till skott. I övrigt är det min uppfattning att det är klokt att inte lägga 50 miljarder på ett nytt sjukhus, pengar som vi inte har, säger hon.

undefined
Unn Harsem (C) anser fortfarande att det är klokast att bygga vidare inom dagens sjukhusområde.

Enligt Unn Harsem har det under arbetets gång hela tiden varit tydligt att Liberalerna haft en avvikande åsikt i förhållande till övriga partier.

– Men jag har ändå uppfattat det om att de varit med och varit konstruktiva i diskussionerna, även om de varit tydliga med att de vill se en annan väg framåt, säger hon.

Detta har hänt

Flera centrala delar av Akademiska sjukhuset, där bland annat röntgen, operationssalar och akutmottagningen ligger, är i stort behov av renovering. Tjänstemännen har under flera år utrett frågan om det som kallas Centralblocket. Man landade i ett förslag om att flytta det man kallar de tekniktunga delarna av Akademiska till ett nytt sjukhus som skulle byggas antingen i Ultuna eller i Bergsbrunna.

Inför mötet i regionstyrelsen som skulle staka ut den fortsatta vägen framåt förespråkade politikerna i stället att bygga nya sjukhusbyggnader på dagens sjukhusområde.

Båda alternativen beräknas till mångmiljardbelopp. Ett nytt sjukhus beräknas kosta 53 miljarder och ta 15 år att bygga. Att bygga nya sjukhusbyggnader på den befintliga tomten vid Akademiska beräknas kosta 38 miljarder och ta totalt 47 år.

Mötet i regionstyrelsen slutade dock i storbråk och inget beslut fattades om den fortsatta inriktningen för Akademiska sjukhuset.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!