"Det här är värre än Estonia"
På torsdag åker ett svenskt identifieringsteam med tandläkare, läkare och kriminaltekniker till Phuket. Det är dock ovisst om man hinner identifiera alla påträffade döda svenskar.
Tusentals familjer i Sverige, därav ett antal uppländska, svävar fortfarande i ovisshet om vad som hänt deras anhöriga. Informationen från myndigheterna var knapphändig.
Och de listor över patienter på sjukhusen som finns på internet kan vara behäftade med stora fel.
— Det är extremt svårjobbat i värmen, men det enda tillvägagångssättet, säger Ekéus.
Traumat som många nu upplever påminner om det som inträffade efter olyckan med färjan Estonia.
— Men Estoniaolyckan var på ett sätt lättare att hantera för polisen, påpekar Christer Nordström, talesman för Uppsalapolisen.
— Då fanns offren på ett ställe. Nu har vi drabbade som finns utspridda i hela Asien, plus alla anhöriga här hemma som har någon där nere.
— Därför blir det här betydligt mer omfattande.
Polisen i Uppsala tar via sin ordinarie telefonväxel emot uppgifter om personer som saknas efter katastrofen i Sydostasien. De vidarebefordras direkt till rikskriminalpolisen i Stockholm som bearbetar allt material som kommer in från landets polismyndigheter.
På tisdagen arbetade två polismän i Uppsala med att ta emot samtal från anhöriga.
— Vi är beredda att snabbt utöka den organisationen om det skulle behövas, säger Christer Nordström.
Polisen registrerar anlända
Polisen tar även emot och vidarebefordrar till sin centrala myndighet uppgifter om personer som konstateras vara välbehållna efter katastrofen.
Meningen är att Arlandapolisen ska registrera alla som kommer med flyg från någon del av katastrofområdet.
— Men man måste nog räkna med att den inte hinner fånga upp alla nyanlända, säger Christer Nordström.
Polisen i Uppsala fick under tisdagen in ett 20-tal samtal om resenärer i Sydostasien. De allra flesta gäller personer som återfunnits oskadade.
Ett betydligt mindre antal gällde personer som är eftersökta. Christer Nordström var inte beredd att ange de exakta antalet.
Uppsalapolisen har sedan tidigare uppgjorda planer för hur den ska agera vid olika händelser. Och utifrån det som skett i Sydostasien har den nu satt upp en egen särskild stab. Man har också inlett ett samarbete med kommunerna och Akademiska sjukhuset.
Länsstyrelsen i Uppsala län bedriver ingen egen aktiv verksamhet, men den har tagit på sig en ansvar för att samordna insatserna inom länet.
Efter samråd med jourhavande brandchef i länet aktiverades redan på måndagen kommunernas grupper för krishantering.
— Vi ska också ordna transporten från Arlanda för resenärer från katastrofområdet som behöver ett psykosocialt omhändertagande, säger Karl Barrljung vid länsstyrelsens beredskapsenhet.
Länsstyrelsen avvaktar nu utvecklingen. Den har ännu inte kallat samman samordningsorganisationen Cesam som finns till för kriser och allvarliga händelser inom länet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!