I sofforna i kaféet vid Ungdomens hus sitter flera olika kompisgäng. De pratar, fikar, och någon försöker plugga. Det är stimmigt och i bakgrunden spelas rockmusik.
– Det här är som mitt andra vardagsrum, eller kanske mitt första, säger Joel Powell, som sitter i en fåtölj i kanten av scenen i kafélokalen.
– Här kan vi sitta och fika och samtidigt tillåtas vara ungdomar. Det är inte lika accepterat på till exempel Å-rummet där de skulle tycka att vi är stökiga, säger kompisen Hugo Book, som berättar att han också spelar i ett band som repar i lokalerna längre upp i huset.
Liksom de flesta andra som är här just denna dag går de i gymnasiet.
Alla UNT möter säger att det här är en viktig mötesplats. Både det centrala läget och själva lokalerna gör huset attraktivt.
Problemet är att lokalerna är slitna och i stort behov av renovering. Vissa delar får inte användas längre på grund av att de inte uppfyller brandskyddskraven.
Sergej Brändén, som sitter i styrelsen för Ungdomens hus, säger att man är besviken på kommunen.
– Vi får olika besked. När vi träffat politiker i kulturnämnden har de pratat som att det varit en enig nämnd som jobbar för att vi ska få vara kvar. Jag blir personligen orolig för att de fört oss bakom ljuset. Det är som att det varit viktigare att hålla oss glada än att vara tydliga i kommunikationen, säger Sergej Brändén.
För föreningen är det centralt att det är de själva som kontrollerar huset.
– Redan i dag är det massor med andra föreningar som brukar lokalerna. Men det måste vara på våra villkor. Vi måste ha rätt att säga nej till verksamhet som vi inte tycker är seriös utifrån vår värdegrund om jämlikhet och att människor har rätt till sin egen kropp.
Att lokalerna är slitna är föreningen väl medveten om. Sergej Brändén säger att huset egentligen varit i behov av renovering ända sedan Ungdomens hus bildades på 1980-talet. Det är ett stort avbräck för verksamheten att man i dag inte kan använda vissa delar av huset. Han säger att föreningen varit tvungen att pausa vissa verksamheter.
I slutänden kokar det också ner till en fråga om vem som ska ha makten över Ungdomens hus i framtiden.
Sergej Brändén säger att det i förslaget till beslut som ska upp i kulturnämnden på måndag finns många formuleringar som visar att man öppnar för att kommunen ska gå in och ta kontrollen över lokalerna. Till exempel står det: "Vid en eventuell renovering bör förvaltningen se över hur man kan samutnyttja lokalerna på ett effektivt sätt, där en del av ytorna kan tillgängliggöras för fler och där kulturförvaltningen har rådighet."
– Frågan är hur kommunen värdesätter ungdomarna. Det här är den enda ungdomsverksamheten som också styrs av ungdomarna, säger Sergej Brändén.
Peter Gustavsson (S), ordförande i kulturnämnden, säger att han inte ser detta som en kontroversiell fråga och att han varit tydlig med förutsättningarna. Ett sätt att få ihop ekonomin är att fler är med och betalar hyran.
– Att förvaltningen tar fram ett förslag om hur lokalerna kan samnyttjas ser jag som den minst kontroversiella delen genom att det redan i dag är flera föreningar som utnyttjar huset. Hyran kommer att öka efter renoveringen, och ju mindre pengar man lägger på hyra desto mer blir det kvar att lägga på verksamheten.
Hur ser du på aspekten att föreningen fungerat som en praktisk arena för ungdomarna att lära sig demokratiskt beslutsfattande?
– Det är självfallet jätteviktigt. Det är också demokrati att nämnden i slutändan fattar ett beslut hur skattemedlen ska användas, säger han.
LÄS MER: Ungdomens hus ska renoveras