I ett av fallen som tas upp i veckans Blåljus fick en 88-årig kvinna ett telefonsamtal från en person som uppger sig för att vara hennes barnbarn och behöver låna 30 000 kronor för att kunna köpa en ny bil. Kvinnan säger att hon inte har de pengarna, då frågar mannen om hon har något annat, en form av pant, som han kan få låna. Senare ringer en man på dörren och uppger sig för att vara barnbarnets vän och ber att få "panten" från kvinnan. Hon går då och hämtar sina smycken och ger dem till mannen.
– Det är ofta på det här sättet sådana här brott går till. Att någon ringer och uppger sig för att vara en släkting som behöver låna pengar eller att någon plingar på dörren och säger att de behöver komma in och fixa något, säger Uppsalapolisens presstalesperson Christer Nordström.
Oftast så uppger sig gärningsmännen då för att komma från fastigheten eller något el-, telefon-, bredbandsbolag eller liknande. Åldringsbrott, som dessa brott rubriceras som, är något som ökat enligt Christer Nordström.
– Den här typen av brott är tyvärr allt för vanliga och vi ser en ökning. Brotten kan gå lite i perioder över tid och de sker i hela landet.
Åldringsbrott är ofta svårlösta enligt polisen. Som äldre kan det vara svårt att minnas exakt tid när brottet inträffade och signalement på gärningsmännen. Dessutom kan den allvarliga kränkningen vara extra svårhanterlig för en person med hög ålder.
– Det här är otroligt allvarliga brott. Jag tror att alla som ser och läser om det här blir illa berörd över hur människor kan vara så fräcka och fula mot värnlösa äldre personer. För fräckheten att luras vid dessa brott har inga gränser, säger Christer Nordström.