"Det här är inte bra"

Flera butiker i Uppsala är drabbade av värmeböljan. Också inomhus når termometern över 30 grader.

Tyvärr sviker kunderna när det är varmt, men annars besväras inte tacovagnägaren Alfonso Tipan av hettan.

Tyvärr sviker kunderna när det är varmt, men annars besväras inte tacovagnägaren Alfonso Tipan av hettan.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2018-07-16 19:00

Det är värmebölja i Uppsala. Fram till och med onsdag väntas temperaturer över 30 grader. Många vill söka svalkan inne. Men på Synsam på Dragarbrunnsgatan är temperaturen 32 grader ­– fast vi är inomhus. Och optikern är inte den enda butik på Dragarbrunnsgatan i centrum där värmen gör sig påmind.

På Forsa Hembageri är det också varmt.

– Man ska inte klaga på att det är sol och varmt i Sverige. Men ugnen är på 260 grader. Det är svettigt och jättejobbigt. Jag byter kläder två gånger per pass, berättar Mohamad Alkadour.

Som bagare börjar han jobba klockan 7 på sommaren. Fram till klockan 10, när butiken öppnar och dörren ställs upp, är det riktigt kvalmigt i lokalen. Vi mäter temperaturen några decimeter från ugnen vid 11-tiden och termometern når 30 grader Celsius.

– Jag dricker mycket kallt vatten och vilar lite. Min lunch är bara glass och vatten och efter mitt pass åker jag direkt och simmar på Storvad eller i Fjällnora, säger Mohamad Alkadour.

Hur varmt det är inne i butikerna på Dragarbrunnsgatan varierar stort. I en del affärer möts vi av kyla. I andra är det små skillnader i temperatur mellan ute och inne.

På Väskan jobbar Carina Dahlman Karlberg som butikssäljare.

– Det här är inte bra. Det är varmt. Luften står helt stilla på den här gatan, säger hon.

Också inne i väskaffären är temperaturen nästan 30 grader. Carina Dahlman Karlberg har en fläkt precis vid kassan och en handduk att torka svett med.

– Min chef har sagt att man får ta det lugnt och dricka mycket vatten, säger hon.

Samma råd ger Per Nylén, avdelningschef på Arbetsmiljöverket.

– Ta mer pauser. Använd lättare kläder. Minska solinstrålningen från fönster. Och kan man få tag på en bordsfläkt är det jättebra, säger han.

Vid stillasittande arbeten bör inomhustemperaturen ligga mellan 20 och 26°C under sommartid, enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter. Men det finns inget förbud mot kontorsarbete i högre temperaturer.

Hur varmt får det vara på arbetsplatsen?

– Det finns inga gränsvärden som gäller för normalt inomhusarbete. Arbetsgivaren ska göra en riskbedömning på individnivå, säger Per Nylén.

Exempelvis kan anställda som har hjärtsjukdomar behöva anpassningar om det är varmt på arbetsplatsen.

– Koncentrationen sjunker när man blir varm och irriterad och stressad. Gör åtgärder för dem som jobbar. Det är en god investering, uppmanar Per Nylén.

Fakta

Riskfyllt att jobba i värme

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för extremt höga temperaturer i Uppsala län (ej Upplandskusten). Åtminstone fram till onsdag väntas den maximala dygnstemperaturen vara 30 grader eller högre.

Vid stillasittande arbete (till exempel kontorsarbete) under sommartid bör inomhustemperaturen ligga mellan 20 och 26 °C, enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter. Under värmebölja får man i några veckor (och vid extrema temperaturer i några dagar) acceptera högre temperaturer men det är viktigt med fler pauser, minskad solinstrålning och andra åtgärder som lättare kläder och att göra lokalerna så svala som möjligt.

Värme är en belastning för kroppen och innebär merarbete för hjärtat. I kombination med tungt arbete och hög luftfuktighet kan värme bli skadligt. Olycksfallsrisken ökar och höga temperaturer kan ge obehag som hudrodnad, huvudvärk, retlighet och illamående. Personer med hjärt-njurbesvär eller kraftig övervikt är extra känsliga.

Källa: SMHI och Arbetsmiljöverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!