"Det här är himmelriket jämfört med bilpendling"

Under en halvtimme i morgonrusningen ropas fem tågförseningar och tre spårändringar ut på Uppsala centralstation. Resecentrumbygget skapar ibland kaos, men flera resenärer tycker inte att förseningarna är så allvarliga.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2007-11-12 00:01
I morgonrusningen på centralstationen i Uppsala blir det allt oftare förseningar som följd av den ökade trafiken och bygget av nya resecentrum. Under den halvtimme som UNT befinner sig på perrongen ropas inte mindre än fem förseningar och tre spårändringar ut. Denna tidiga morgon beror förseningarna dels på bygget, dels på personalbrist och "ansträngt tågläget".
Pendlare rusar mellan perrongerna. 07.39-tåget till Stockholm avgår 07.42, vilket innebär att det finns risk för ytterligare förseningar - ett tåg som inte avgår i rätt tid mister nämligen sin förtur på spåret till förmån för tåg som är i tid.
Ansträngt tågläge är en av de vanligaste orsakerna till förseningarna. "Spårbrist" är en annan - i september orsakade spårbristen mycket stora förseningar i Uppsala under tre dagar. I Mälardalen har också personalbristen blivit ett allt större problem de senaste åren.

Per-Urban Trogen har bilpendlat från Uppsala till Stockholm i 20 år men för två månader sedan stod han inte ut längre och bestämde sig för att prova tåget. Det är ett val han inte ångrar.
- Det här är himmelriket jämfört med bilpendling. Det är stor skillnad, jag sparar två timmar om dagen, säger Per-Urban Trogen. Jag har varit med om två tre förseningar på de här två månaderna, det tycker jag är acceptabelt.
Han provade på tågpendlingen på 80-talet men gav upp.
- Det var hopplöst då så det fick bli bilen, nu är det mycket bättre.
Trots att antalet förseningar ökat det senaste året är de flesta resenärer nöjda med pendeln visar de undersökningar som SJ har genomfört.

Yvonne Ingle pendlar från Östervåla till Stockholm varje dag, total fyra timmars restid till och från jobbet.
- Från Östervåla till Uppsala går det väldigt bra, det är sällan några förseningar. Men när man kommer till Uppsala kan det bli problem. Man tappar nog ganska många minuter sammanlagt, säger Yvonne Ingle.
SJ:s punktlighetsstatistik från september visar att spår- och signalproblem samt fordonsproblem står för mer än hälften av förseningsorsakerna. Olyckor och naturhinder, de så kallade "löv på spåret"-stoppen stod för 17 procent av förseningarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om