"Det handlar om den egna viljan"
De är unga personer som själva har tagit sig ur problem som missbruk och ungdomskriminalitet. Nu försöker de hjälpa andra med samma sak. Kaktus hälsade på hos Unga KRIS i Uppsala.
Unga Kris har betytt mycket för både Johannes Dahlström och Robin Läräng.Foto: Annika Skaaret
Foto:
- Det är bara att komma in, ropar Johannes Dahlström 25, som arbetar på Unga KRIS i Uppsala. Det är ett ganska stort rum, med två datorer, bord och soffor möblerat på ett avslappnat sätt. Johannes och Milen, som också arbetar där samt Robin Läräng, en medlem, är alla i full gång att fixa med projektorn. Till slut ger de upp och samlas runt det stora bordet.
- Vad Unga KRIS är, det är en kamratförening, en gemenskap, säger Johannes och de andra instämmer.
Han själv kom till föreningen med missbruksproblem, men har varit drogfri sedan 6 januari 2007. Successivt fick han större ansvar, fler arbetsuppgifter och det är genom Unga KRIS som han i dag är där han är.
Det var gemenskapen som drog in honom, berättar Johannes och i dag hjälper han ungdomar med de problem som han själv hade. Och det är lite av policyn: ungdomar som hjälper andra ungdomar. De hittar på olika aktiviteter och roliga saker, allt ifrån filmkvällar och kortspel till snowboardåkning. Uppsala har mellan 80 och 90 medlemmar som regelbundet tittar in i lokalen på Väderkvarnsgatan. Robin, säger att han hade tröttnat på att springa runt på stan och han kom till Unga KRIS för första gången när han var 16 år.
- Och nu är du här nästan varje dag, säger Johannes leende till Robin, som roar sig med en kortlek.
Unga KRIS är ute på skolor och föreläser och besöker ungdomshem och anstalter för att kunna hjälpa ungdomar tillbaka från missbruk eller kriminalitet. Idén är att helt enkelt att skapa en trygg gemenskap för dem som behöver det. Ungdomar som har suttit på institutioner eller anstalter har inte mycket att komma tillbaka till, menar de. Det blir ofta lätt att man återvänder till de gamla kompisarna och på så vis hamnar i en ond cirkel. Det är framför allt det som organisationen erbjuder: en trygg bas, ett alternativ tillbaka med hjälp av en stark kamratskap, där det alltid finns hjälp och stöd att få.
Unga KRIS står för Unga kriminellas revansch i samhället. För att kunna vara medlem måste man ha tagit avstånd från droger och alkohol.
- Man måste vilja själv, annars går det inte, säger Johannes. Och bara det är ett stort steg på vägen, att ha den egna viljan.
De som arbetar på Unga KRIS har själva erfarenhet av livets avigsidor, vilket i sig ökar gemenskapen. Kanske är det enklare för ungdomarna att lyssna på andra ungdomar som upplevt liknande saker och därför har snarlika erfarenheter.
- När jag hjälper ungdomar, hjälper jag också mig själv, säger Johannes och berättar att det är en av faktorerna som håller honom kvar, att man mår bra av att hjälpa andra.
Unga KRIS startades 11 januari 2006 med hjälp av Allmänna arvsfonden. Initiativet kom från organisationen KRIS, som tyckte att alltför många ungdomar återföll i missbruk och kriminalitet efter ungdomsvård. Precis som stora KRIS fortsätter man hela tiden att växa och målet är att bli en fristående organisation som ska kunna stå på egna ben utan bidrag. Johannes hoppas att föreningen kommer att finnas kvar länge och poängterar än en gång att det handlar om den egna viljan.
Man behöver inte ha ett missbruk eller vara kriminell för att bli medlem. Alla är välkomna: ungdomar mellan 13 och 25 år som vill prata, är ledsna eller helt enkelt bara vill välja gemenskapen och bra kompisar före droger och alkohol.
- Det spelar ingen roll vad man har för förflutet, det är bara att ringa eller kliva in genom dörren, avslutar Johannes Dahlström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!