Nå ut med sitt budskap, få medialt fokus och framför allt – hålla i gång sina aktivister. Det är huvudsyftena med en sådan aktion som den nynazistiska organisationen Svenska Motståndsrörelsen (SMR) genomförde mitt på gågatan i Uppsala i lördags, då en person fick föras till sjukhus i det bråk som uppstod. Det säger Anders Dalsbro, redaktör på tidskriften Expo, som bevakar extrema grupper.
– Det handlar om väldigt små rörelser i den här miljön som är hänvisade till gator och torg. En organisation som SMR ställer höga krav på sina medlemmar och en sådan här aktion är ett sätt att aktivera dem, säger han.
Tumultet var inte nödvändigtvis något som högerextremisterna hoppades på, menar Anders Dalsbro. Vid andra liknande aktioner har det gått fredligt till och man har kunnat sprida sitt material i lugn och ro till fler personer. Men våldet lurar alltid nära under ytan.
– SMR framhåller själva att de inte söker konfrontation, men att de inte heller backar undan. Det finns en stark våldsromantik på gatunivå. Att det blir negativa rubriker i medier skadar inte, de har som mål att synas.
Manifestationen i Uppsala har fått stor uppmärksamhet på olika högerextrema forum på internet. Just detta är kanske det viktigaste momentet med gatuaktionerna, att i efterhand kunna dela bilder, filmer och skildringar på sociala medier. Det är på nätet som SMR och likasinnade grupper är – och kan framstå som – allra starkast, betonar Anders Dalsbro.
Enligt statistik från Expo noterades 67 aktiviteter av olika grupper i vit makt-miljön i Uppsala län under 2012, en viss ökning jämfört med året innan.
Enligt kartläggningen var just SMR den grupp som var aktivast i Uppsala kommun, medan Svenskarnas parti – tidigare Folkfronten – totalt sett dominerade i länet. En aktivitet kan dock betyda såväl manifestationer och propagandaspridning som föredrag och sociala aktiviteter.
Efter lördagens händelser på Celsiustorget arbetar polisen med två anmälningar om misshandel, ett fall av olaga hot samt ett fall av ofredande, enligt polisens presstalesperson Lisa Sannervik. Hon säger att det finns gott om vittnesuppgifter och bildmaterial att gå på i utredningarna, men inga personer har i dagsläget knutits till brotten.
– Nej, vi har inte hunnit delge några misstankar än. Vi har många andra fall av misshandel och liknande brott att utreda samtidigt.
Polisens agerande under händelseförloppet har väckt frågor. Fler poliser fanns från början på plats, men då allt först förlöpte lugnt avvek de flesta för andra uppdrag.
Men bara det faktum att manifestationen saknade tillstånd innebär inte att polisen borde ha försökt avbryta den, säger David Johansson, chef på Uppsalapolisens tillståndsenhet.
– Det handlar om de grundlagsskyddade rättigheterna att uttrycka sin åsikt. För att vi ska gå in och upplösa en sammankomst krävs närmast en upploppsliknande situation, oavsett om den har tillstånd eller inte. Och det händer väldigt sällan, säger han.
Vad är då vitsen med att söka tillstånd?
– För att vi ska kunna planera vår insats i förväg och garantera säkerheten för alla. När vi inte känner till en demonstration på förhand blir det svårare för oss att agera, som i det här fallet. Men generellt sett fungerar detta väldigt bra i Uppsala.
Om en grupp sökt tillstånd och fått avslag är läget däremot ett annat, förklarar David Johansson, eftersom polisen då på förhand gjort bedömningen att det finns en säkerhetsrisk med i bilden.
"Det handlar om att hålla i gång aktivisterna"
Fyra anmälningar har kommit in till polisen efter nazistmanifestationen. Målet med aktionen var inte bara att få uppmärksamhet, enligt en expert som UNT talat med.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!