Det händer de övergivna djuren

Fenomenet med sommarkatter känner de flesta till, men enligt polisen ökar inte antalet övergivna katter under årets varmare månader, däremot dumpandet av mer ovanliga djur. Men vad händer egentligen med de upphittade djuren?

Foto:

Uppsala2015-08-05 18:42

Djur som överges av sina ägare blir en fråga för polisen. Någon exakt statistik över hur många djur som överges i Uppsala finns inte, men polisens presstalesperson Lisa Sannervik säger att det är rätt ofta som de kommer in djur till polisstationen.

– På sommaren blir det vanligare att ovanliga djur överges, som de där kungspytonormarna som hittades i Storvreta för någon vecka sedan.

LÄS MER: Hittade kungspytonormar på cykelvägen

Någon ökning av dumpade katter och hundar har polisen i Uppsala dock inte märkt av under sommaren. Djurexperten Jonas Wahlström, som jobbar på Skansen, har i en tidigare intervju med UNT bekräftat den här utvecklingen.

– Förr hade vi sommarkatter som folk gjorde sig av med efter semestern, nu har vi sommarreptiler som folk gör sig av med före semestern.

På Skansenakvariet får de in mellan 7-8 boaormar, några leguanödlor och 60-70 stycken sköldpaddor varje sommar.

LÄS MER: Kriminellt att dumpa ormar i naturen

Lisa Sannervik tycker att det är svårt veta säkert varför folk överger sina husdjur, men hon är inne på samma linje som Jonas Wahlström.

– Om vi spekulerar så kan man ju tänka att det handlar om människor som inte hittat djurvakt när de ska åka iväg på semester.

Men vad händer med de upphittade djuren? Jo, de sorteras som hittegods och lyder därför under hittegodslagens bestämmelser.

– Om vi fortfarande inte hittat djurets ägare efter tre månader så erbjuds i första hand upphittaren att ta över djuret, om personen inte vill det säljer vi djuret.

Kan det vara svårt att hitta nya ägare?

– Det beror på i vilket skick djuret är, vissa hamnar på hundstall eller katthem.

Lisa Sannervik berättar att det vanligaste dock är att djurets ägare hör av sig efter några dagar.

– Då brukar de vara överlyckliga över att få tillbaka exempelvis sin hund.

Enligt lagen ska alla hundar chipmärkas, vilket är något som underlättar polisens arbete med att hitta ägaren.

– Men många glömmer att registrera hunden och då hjälper det inte att vi läser av chipet. Jag rekommenderar även kattägare att chipmärka och registrera sina djur.

Hon berättar att sociala medier ofta är till stor hjälp.

– Vi brukar få mycket repsons när vi delar inlägg om upphittade djur och då brukar det inte ta lång tid innan vi kommit i kontakt med rätt ägare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!